Türk-İş: Açlık sınırı 871 TL

0
1032

yoksullukTürk-İş, mart ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırını yaklaşık 871 TL, yoksulluk sınırını ise 2834 TL olarak hesapladı.

Konfederasyondan yapılan yazılı açıklamada, dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi sağlayabilmek” için yapması gereken aylık harcama tutarının geçtiğimiz aya göre gerilediği belirtildi.

Gıda harcaması fiyatlarının gerilemesinde çoğu markette başlayan kampanyaların etkisinin dikkati çektiği kaydedilen açıklamada, “Açlık yoksulluk sınırı çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları konfederasyonumuzca piyasadan market ve semt pazarları sürekli ve düzenli olarak dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan ‘öncü gösterge’ niteliği taşımaktadır. Kuşkusuz hesaplanan ‘yoksulluk sınırı’ tutarı ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir” denildi.

Konfederasyonun mart ayı için yaptığı “açlık-yoksulluk sınırı” hesabına yer verilen açıklamaya göre, dört kişilik bir ailenin, sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken ve açlık sınırı olarak adlandırılan harcama tutarı yaklaşık 871 TL olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, kira, elektrik, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu olan ve yoksulluk sınırı olarak adlandırılan tutar ise 2834 TL olarak tespit edildi.

Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarının geçen yıla göre yaklaşık 19 TL, toplam harcama tutarının ise 62 TL azaldığı belirtildi.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Mart 2011 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle oldu:

“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin ‘gıda için’ yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,13 oranında geriledi. Yılın ilk çeyreği itibariyle artış oranı yüzde 0,32 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 3,02 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı yüzde 10 olarak hesaplandı.”

Beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarındaki değişim

Açıklamada, gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Mart 2011 itibariyle gözlenen değişim şöyle özetlendi:

“Bu ay çoğu markette uygulanan kampanya sonucu başta süt olmak üzere peynir ve yoğurt ürünlerinin fiyatı geriledi. Süt fiyatlarındaki indirim bazı markalarda yüzde 21,05’i buldu. Mutfağı rahatlatan bir diğer indirim de peynir ürününde görüldü. Bazı peynir ürünlerindeki fiyat indirimi yüzde 33.89 olarak hesaplandı.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat gibi ürünlerin bulunduğu grupta, ithalatıyla birlikte gerileyen etin fiyatı yine değişmedi. Özellikle EBK satış noktalarındaki kıyma et fiyatının marketlerin çok gerisinde olduğu gözlendi. Tavuk fiyatı bu ay yine değişmezken (bazı marketlerde artış tespit edildi), balık fiyatlarında artış gözlemlendi.

Hesaplamada yine hamsi, istavrit, mezgit gibi tüketimi fazla olan balıklar temel alındı. Sakatat ürünlerinin (ciğer, yürek, böbrek) fiyatı aynı kaldı. Yumurta fiyatındaki 2 kuruşluk gerilemenin mutfak harcamasına katkısı olumlu oldu. Bakliyat ürünlerinin (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya) fiyatında bu ay da bir değişiklik görülmedi.

Yaş sebze-meyve ağırlıklı ortalama fiyatı önceki aya göre yüzde 4,71 oranındaki artışla 2,67 lira olarak hesaplandı. Sebze ortalama kilogram fiyatı 2,60 lira, meyve ortalama kilogram fiyatı ise 2,81 lira tutarında oldu. Genel fiyat ortalaması olarak sebzede gerileme, meyvede artış söz konusu oldu. Bu durum mutfak harcamasına olumlu olarak yansıdı.

Yapılan hesaplamada -her zaman olduğu gibi- pazarda yoğun olarak bulunan ve satılan ürünler temel alınmıştır. Ekmek, pirinç, un, makarna gibi ürünlerin bulunduğu grupta; geçen ay fiyatı yüzde 25 oranında artış gösteren ekmeğin mutfak harcamasına yükü bazı makarna fiyatlarında yüzde 10 olarak hesaplanan makarna ile -az da olsa- hafifledi.

Diğer ürünlerde bu ay yine bir fiyat değişikliği tespit edilmedi. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden, tereyağı ile margarin fiyatı aynı kaldı, zeytinyağı ile ayçiçeği yağı fiyatı ise arttı. Siyah zeytin fiyatı geriledi ve fakat yeşil zeytin fiyatı değişmedi.

Bal, reçel, pekmez fiyatlarında artış görülürken şeker ve tuz fiyatı aynı kaldı. Baharat ürünlerinden (kimyon, nane, karabiber) nane ve kimyon fiyatı artarken diğerlerinde fiyat değişikliği belirlenmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği) ürünlerin fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamur ile salçanın fiyatı da bu ay değişmedi.”

Kaynak: CNNTurk

Bir Cevap Yazın