Türk kirazı ve limonu Japonya yolunda

0
861
Türk kirazı ve limonu Japonya yolunda

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Japon heyetini ağırladı. Ziyarette Japonya’ya kiraz ve limon ihracatı konusu masaya yatırıldı.

Türk kirazı ve limonunu dünya pazarlarına açmayı hedefleyen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) çalışmalarına bütün hızıyla devam ediyor. Yurtdışında çeşitli temaslarda bulunarak Türk meyve ve sebzesini dünya pazarlarında tanıtmaya ve ihracatını artırmaya çalışan UYMSİB Başkanı Salih Çalı makamında Türk kirazı için gelen Japon heyetini ağırladı.

Japonya Fumigasyon Derneği Teknik Danışmanı Fusao Kawakami ile Japonya Taze Ürünler İthalat ve Güvenlik Derneği Yönetim Müdürü Nobuhihe Hosokawa ile biraraya gelen Salih Çalı, Japonya’ya kiraz ihraç etmek için 2003 yılından beri çalışma yürütüldüğünü belirterek, Türk kirazının Japonya pazarında yer alması gerektiğini söyledi.

Türk kirazı hakkında bilgiler veren Salih Çalı, kirazla ilgili yanlış bir düşüncenin varlığından bahsederek, “ Elma iç kurdu” ve “Akdeniz meyve sineği” denilen zararlıların Türkiye’de Kirazın konukçusu olmadığını ve risk olduğundan bahsediliyor; ancak böyle bir durum çok çok zor. Buna rağmen; Japon Tarım Bakanlığı’nın isteği doğrultusunda üç araştırma Enstitüsü’nde 8-10 senedir çalışmalar yapılıyor ve daha fazla zaman kaybı olmadan Japonya’ya kiraz ihraç izni alınması gerekiyor ki Japon halkı da Türk kirazından mahrum kalmasın ” diye konuştu.

Limon da sırada bekliyor

Limonla ilgili çalışmaların da son aşamaya geldiğini açıklayan Çalı “ Japonya’ya Greyfurt ihraç iznini 2010 Ağutos ayında aldık. Bu sevindirici ve 2 senedir Türkiye’den Japonya’ya greyfurt ihracatı yapılıyor. Benzer şekilde limonda da “Akdeniz Meyve Sineği” yönünden çalışmalar yapıldı ve olumlu sonuçlar alındı. Limonun da daha fazla beklemeden Japonya’ya ihraç izninin verilmesi gerekiyor .” şeklinde konuştu.

“Kirazdan sonra sırada Bursa Siyah İnciri var”

Türkiye’nin tarım ve ihracatı hakkında heyete bilgiler de veren Salih Çalı, Türkiye’de iklim çeşitliliği sebebiyle tropik meyveler hariç her çeşit meyvenin yetiştiğini söyledi. Türk tarım sektörünün toplam nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu istihdam ettiğini açıklayan Çalı, “Türkiye, taze meyve sebze üretiminde dünya dördüncüsüdür. Kiraz üretiminde ve birçok meyve sebzede ise en büyük üreticilerin başında gelmektedir” dedi. UYMSİB‘in en çok ihracat yaptığı ürünlerini Japon konuklar ile paylaşan Salih Çalı, “Kiraz, siyah incir, zeytin, nar, şeftali, ayva, üzüm, armut, biber, pırasa, kabak ve bunun gibi birçok kalemden oluşan ihracat ürünlerimizde ilk sırada kiraz yer alıyor. İkinci sırada ise Bursa siyah inciri yer alıyor. Umarım Japonya’ya kirazdan sonra Bursa siyah incirini de ihraç ederiz” diye konuştu.

ROTA HABER

Bir Cevap Yazın