Türk mühendis iki ortağın sığır çiftliği Avrupa’yı hayrete düşürdü

0
873
Türk mühendis iki ortağın sığır çiftliği Avrupa’yı hayrete düşürdü

ODTÜ’lü makine mühendisi iki ortağın hayvancılıktaki başarısı Avrupalı üreticileri hayrete düşürüyor. 180 dönüm arazi üzerinde tamamen kendi projeleriyle hayata geçirdikleri ve ‘hastalıktan ari’ ünvanı aldıkları simental sığır çiftliklerinde günde 15 ton süt üreten mühendis ortaklar, 370 günde bir buza elde etme takvimi ile de Avrupalı rakiplerini hayrete düşürüyor.

ODTÜ mezunu iki Türk mühendis olan Fatih Murat Necef ve Semih Bozkurt isimli hayvan üreticisi ortaklar, 2014 yılında yaklaşık 25 trilyon civarında yatırım bedeli ile kurdukları hayvancılık tesisiyle Avrupa’nın bir numarası olmayı başardı.

Mühendis ortaklar, hem süt hem de et üretimi kombininde yaygın olarak kullanılan simental sığır ırkından oluşan tesislerinde an itibariyle 800’ü sağmal olmak üzere bin 500 simental sığır (inek) kapasitesini 2017 yılı sonuna kadar bin 600’ü sağmal olmak üzere toplam 5 bin sığır kapasitesine çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

İşletme ortaklarından Fatih Murat Necef, İstanbul ve İzmir gibi şehirlerde ikamet ettiklerini ancak pazara yakınlığı nedeniyle Trakya Bölgesi ve Edirne’yi tercih ettiklerini dile getirdi.

“Sütün kalitesi Avrupa standartlarının üstünde”

5 sağmal ağırı, 1 doğumhanesi ve 1 düve yetiştirme merkezi ile birlikte hayvan refahının en yüksek düzeyde tutulduğu tesiste rotary tipi olarak adlandırılan sağım tesislerinde el değmeden günde 15 ton süt üretimi gerçekleştiriliyor. İşletme sahiplerinden iş adamı ve makine mühendisi olan Fatih Murat Necef, tesislerinde ürettikleri sütün kalitesinin, bakteri ve somatik hücre açısından birçok kez aldıkları sonuçlar doğrultusunda Avrupa standartlarının çok üstünde olduğunu belirtti.

“Tesisimiz hayvancılık biliminin gelmiş olduğu son noktadır”

Hayvancılık tesisinin işletme ortaklarından olan makine mühendisi Necef, Türkiye’de hayvancılık sektörünün gelişim gösterdiğini ve büyümekte olan bir sektör olduğunu düşündükleri için bu sektöre yöneldiklerini belirterek, “Avrupa’da ve Türkiye’de hayvancılıkla ilgili yaklaşık 600’ün üzerinde tesis gezdim. Açıkçası şöyle söyleyeyim, Avrupa’da bile bulamazsınız. Hayvan refahının bu oranda yüksek olduğun bir tesisi Avrupa’da veya Amerika’da bulmak çok güçtür. Bu tümüyle üniversite kitaplarından alınan projelerle bir fiil bizim tarafımızdan yapılmış bir tesistir. Herhangi bir danışmanlık, dış destek alınmamıştır. Tümüyle 2 ortağın ortaya çıkardığı bir tesistir burası. Hayvancılık bilimin gelmiş olduğu son noktayı, kendi tecrübelerimizle ve gördüklerimizle harmanlayarak bu tesisi ortaya çıkardık” dedi.

Necef, Türkiye hayvancılığına hayvancılık teknolojisinde gelinen son noktaları kazandırmak için yola çıktıklarına değinerek, “Çiftliği kurarken, en büyük hedefimiz hayvancılık teknolojisinin son geldiği noktaları kullanmak ve onu Türkiye hayvancılığına kazandırmaktı. Bu amaçla ilk yaptığımız şeylerden biri hayvancılık teknolojisindeki ‘kızgınlık ve ruminasyon (geviş getirme)’ sayısını sayarak, hayvanların sağlığını ve süt verimini sürekli kontrol ettiğimiz tasmaları kullanıyoruz. Verilere göre veteriner gruplarımızla anlık müdahale ediyoruz” dedi.

“Amerika’dan ve Avrupa’dan gelen uzmanlar hayretle bakıyor”

Avrupa’dan ve Amerika’dan ziyaretçilerin sık sık tesislerine gelerek, incelemelerde bulunduğunu anlatan Necef, “Türkiye’den ve Avrupa’dan epeyce bir ziyaretçimiz var. Avrupa ve Amerika’dan gelen uzmanlar, tesisimize hayretle bakıyorlar. Özellikle elde etmiş olduğumuz başarı, 370 günde bir buzağı almamız, süt verimimizin 25 litreler civarında seyrederek, bu kadar yüksek olması ve buza ölüm oranlarının çok çok düşük olması hayret uyandırıcı noktalar” ifadelerini kullandı.

“Hayvan üreticilerine tarım arazileri ve meralar tahsis edilmeli”

ODTÜ’lü makine mühendisi ve hayvan üreticisi olan Fatih Murat Necef, hayvancılık sektörünün, devlet politikalarıyla direk alakalı olan bir sektör olduğunu hatırlatarak, “Özellikle beklentilerimiz bizlere tarım yapabilmemiz için toprak tahsis edilmesini bekliyoruz. Hayvancılık sektöründe en büyük sorun açıkçası et ve süt fiyatlarının yüksek olmasıdır. Et ve süt fiyatlarının yüksek olması Avrupa ve dış dünyayla rekabet şansımızı düşürüyor. Bunu geliştirebilmenin en önemli ve kritik noktası tarım toprağının ve meralarımızın en uygun ve doğru şekilde kullandırılmasıdır. Eğer bizlere tarım yapılabilecek araziler tahsis edilirse, emin olun ki bu ülke halkı çok daha ucuza süt ve et yer” şeklinde konuştu.

“24 saat yaşayan bir tesis”

Yaklaşık 180 dönüm arazi üzerine kurdukları ve ‘hastalıktan ari’ ünvanı kazandıkları simental sığır çiftliklerinde çalışma sistemlerini bir fabrikaya benzeten Necef, vardiya sistemi oluşturarak 40 çalışanları ile birlikte 24 saat yaşayan bir çiftlik oluşturduklarını belirtti.

“Gurur verici bir işletme”

Edirne Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı da, “Biz il müdürlüğü olarak her zaman arkadaşlarımızla istişare halindeyiz. Tarım bakanlığımızın ve devletimizin tüm desteklerini kendilerine sunmaya çalışıyoruz. Gurur verici bir işletme. Burası ayrıca ‘hastalıktan ari’ statüsünde bir tesis. Bu işletme ayrıca Trakya Bölgesi’nde ‘simental’ ırkından oluşan en büyük işletme konumunda. Bu da bizler için gurur verici” ifadelerini kullandı.

www.milliyet.com.tr

Bir Cevap Yazın