Türk üreticisi kalitesini AB nezdinde belgeliyor

0
1072

uymsib-Dr-salih-calUludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) tarafından ilan edilen ‘2011 İhracatta Armut Yılı’ kapsamında, armudun AB pazarına girişte önü açıldı. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB)’ne ihraç ettiği ürünlerden kabak, armut ve tatlı biber haricindeki biberlere gümrüklerde uygulanan yüzde 10 analiz şartı denetim kapsamından çıkarıldı.

UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getirerek, bu gelişmenin, Türk üreticisinin üretim kalitesini geliştirdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. Çalı, kararla birlikte AB ülkelerine ihracatın artmasını beklediklerini ifade etti.
Dr. Salih Çalı, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından ihracatçı birliklerine konuyla ilgili açıklama gönderildiğini ve duyuruda şunlara yer verildiğini aktardı: “Bilindiği üzere, bazı yem ve hayvansal menşeli olmayan gıdaların ithalatında resmi kontrollerin artırılmasına ilişkin 25 Ocak 2010 tarihi itibariyle uygulanmaya başlanan Komisyon Yönetmeliği uyarınca, ülkemiz menşeli taze ya da dondurulmuş biber, kabak, domates ve armut Avrupa Birliği’ne giriş noktalarında yüzde 10 sıklıkla fiziksel kontrollere tabi tutulmaktaydı. AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanan yönetmeliğin Ek-1 listesinde değişiklik öngören Komisyon Yönetmeliği ile ülkemiz menşeli kabak ve armut ile tatlı biber haricindeki biberler, yönetmelik kapsamından çıkarılmıştır.”
Alınan kararı memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, bu gelişmenin, Türk üreticisinin üretim kalitesini geliştirdiğinin göstergesi olduğunu söyledi. YMS ihracatçılarına tarım ilacı konusunda azami dikkat ve hassasiyet göstermeleri tavsiyesinde bulunan Çalı, ilaç kullanımı ve kimyasal kalıntılarla ilgili yıllardır büyük mücadeleler verdiklerini aktardı. Emeklerinin karşılığını almaya başladıklarını, bunun da AB tarafından tespit edilmesinin memnuniyetini yaşadıklarını kaydeden Çalı, sıradaki hedeflerinin, domates ve bibere uygulanan yüzde 10 analiz şartını denetim kapsamından çıkarttırmak olduğunu ifade etti.
AB pazarının, Türk üreticisi için çok önemli olduğunu belirten Dr. Salih Çalı, bundan sonra yürütecekleri çalışmalarla diğer ürünlerle ilgili yasak ya da kısıtlamaların tamamen kaldırılmasını sağlamayı ve AB pazarını Türk üreticisine tamamen açtırmayı hedeflediklerini söyledi.(CİHAN)

Bir Cevap Yazın