Türk Zeytinyağı Sektörünün Uluslararası Gururu!

0
899
Türk Zeytinyağı Sektörünün Uluslararası Gururu!

Türk Zeytinyağı Sektörü’nün uluslararası etkinliklerde tanıtım faaliyetlerini yürüten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Olive Japan 2013 Uluslararası Zeytinyağı Yarışması’nda panelist ve jüri üyesi olarak Türkiye’yi temsil etti. ZZTK’yı, Edremit’ten dördüncü nesil zeytinyağı üreticisi ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Üyesi Ahmet Ertür temsil etti.

23-28 Nisan 2019 tarihleri arasında Japonya’da yapılan Olive Japan 2013 etkinliğine panelist olarak davet edilen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken yerine ZZTK’yı EZZİB Üyesi Ahmet Ertür temsil etti.

Japon Tadımcılar Birliği tarafından organize edilen, Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen etkinlikte Olive Japan 2013 Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda dünya genelinden başvuran yaklaşık 280 zeytinyağının değerlendirildiği jüride görev yapan Ertür, etkinliğin son gününde Türk zeytinyağı sektörü üzerine bir sunum da yaptı.

Geçen sene ilk kez panelist olarak katıldığımız Olive Japan 2013 Zeytinyağı Kalite Yarışması’na tekrar davet almaktan mutlu olduklarını belirten Ertür, ZZTK’yı temsilen katıldığı Olive Japan 2013 Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda, İspanya, Arjantin, Japonya, İtalya, Yunanistan, ABD, Avusturalya ve Yeni Zellanda’dan ülkelerinde seçkin tadım panelisti veya tadım paneli başkanı 15 jüri üyesi ile birlikte görev yapmaktan ve Türkiye’yi temsil etmekten gurur duyduğunu söyledi.

3 gün boyunca yoğun bir şekilde tadım yaptıklarını anlatan Ertür, “Yarışmada başarılı olan yağlar olumlu özellikler olan meyvemsilik, acılık ve yakarlık bakımından dengeli ve bu özellikleri üst düzeyde üstelik bazı olumlu yan aromalarla birlikte taşıyan yağlar idi. Dolayısıyla, bizim sıkım, saklama ve paketleme koşulları olarak kendimizi daha üst seviyelere çıkarmamızın bu tür yarışmalarda başarılı olmamız için gerektiğini bir kez daha görmüş oldum” diye konuştu.

JAPONYA YENİ ANCAK, KALİTEYE BÜYÜK ÖNEM VEREN PAZAR

Japonya’nın zeytinyağı tüketimi anlamında çok yeni bir pazar olmasına rağmen çok yüksek kalitede yağ ithal etmek isteyen, kaliteyi çok ön planda tutan bir pazar özelliği taşıdığını anlatan Ertür, şöyle devam etti: “Japonya kolay bir pazar değil. Yüksek kaliteli sızma zeytinyağı tüketimine çok büyük bir yöneliş var. Talep edilen kalitede süreklilik sağlandığında, fiyata aşırı duyarlı bir piyasa yok. Organik ürünlere de ilgi ve iyi fiyat bulmak mümkün. Bu kalite talebini tutturmak için özellikle görece küçük ölçekli butik üretim yapan üreticilerimizin müstakilen veya ortaklaşa çalışma yapmaları çok olumlu sonuçlar verebilir. Türkiye’deki zeytin varyeteleri Japon tüketicilerin kalite beklentisine cevap verebilecek ürün özelliklerini barındırıyor. Özellikle butik zeytinyağı üretimi yapan ancak belli bir miktar üretim ve ihracat yapabilecek firmalarımızın Japonya’ya önem vermesi lazım. İyi zeytinyağına çok iyi fiyatlar elde etmek mümkün. Organik zeytinyağı ihracatı için son derece uygun bir pazar.”

Japon Zeytinyağı Tadımcılar Birliği’nin Japonya’da kalite bilincinin yerleşmesine çok büyük etki yaptığına işaret eden Ertür, “Şu anda 600’ün üzerinde tadımcıya eğitim ve sertifika vermiş durumda. Japonya’nın zeytinyağı ithalat pazarında yüzde 5 pazar payımız var. Japonya’nın ithalat hacmi son 6 yılda yüzde 64 artış göstererek 46 bin tona ulaştı. Büyüyen ithalat rakamlarını da göz önünde bulundurursak kısa vadede yüzde 10 ve üzerine çıkmalıyız. Ancak bu rakama çok kaliteli zeytinyağı ile ulaşabiliriz” şeklinde konuştu.

Japonya’nın sınırlı miktarda zeytinyağı üretimi olduğunu ancak tüketimi karşılamasının imkansız olduğuna dikkati çeken Ertür, Japonların günlük diyetinde olmayan zeytinyağının, sadece sağlıklı olması nedeniyle tüketiminin önümüzdeki süreçte daha da artacağını, Japon yurt içi üretiminin ülkenin zeytinyağına ilgisine çok olumlu yansıyacağını, bu nedenle kaliteli zeytinyağı taleplerinin artarak devam edeceğini kaliteli zeytinyağı üreticileri için Japonya’nın önemli ve büyüyen bir pazar konumunu sürdüreceğini ifade etti.

Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün makine ekipman üretiminde de çok ileri bir noktaya geldiğine sunumunda yer veren Ertür, Türk zeytinyağı makine sektörünün Japonya’nın -şimdilik sembolik düzeyde de olsa- taleplerine ve kalite beklentilerine cevap verebilecek altyapıya fazlasıyla sahip olduğunu, bu bakımdan Avrupalı üreticilere dünya çapında ciddi bir rakip olduğumuzu Japon’lara anlattığını bildirdi.
Son olarak, yarışma sonrasında düzenlenen sempozyumda söz alan Amerikalı bir panelistin, Japon katılımcılara sırasıyla, her öğün yedikleri sade pilavı, sonra yüksek ve kalite bir sızma zeytinyağını sonunda da sade pilav üzerinde aynı zeytinyağını tattırdığını söyleyen Ertür, Japon’ların yüzlerindeki müthiş olumlu ve ilgili ifadeyi net olarak gözlemlediğini bildirdi. Ertür “Sadece bu gözlem, tüm Uzakdoğu’nun dünya zeytinyağı sektörü için ne kadar büyük bir potansiyel taşıdığının bir göstergesidir” dedi

haber365

Bir Cevap Yazın