Türkiye-Avusturya tarım ve gıda işleme sanayi forumu

0
1755
tigemTÜRKİYE-AVUSTURYA TARIM VE GIDA İŞLEME SANAYİ FORUMU -TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI MÜSTEŞARI MİRMAHMUTOĞULLARI: -”AVUSTURYALI VE TÜRK İŞADAMLARI TİGEM ARAZİLERİNDE TARIMSAL ALANDA ORTAK YATIRIM YAPABİLİR” -AVUSTURYA FEDERAL BAKANI BERLAKOVİCH: -”BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİN DERİNLEŞTİRİLMESİ”
ANKARA (A.A) – Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Avusturyalı ve Türk işadamlarının TİGEM arazilerinde tarımsal alanda ortak yatırım yapabileceklerini kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı tarafından dün yapılan Türkiye-Avusturya Tarım ve Gıda İşleme Sanayi forumun kapanışına Federal Tarım, Orman, Çevre ve Yönetimi Bakanlığından Avusturya Federal Bakanı Nikolaus Berlakovich ile Tarım ve Köyeşleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları’nın katılarak, konuşma yaptığı bildirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki tarımsal işbirliğini daha da geliştirmek istediklerini bildirdi.
Dünyada tarımsal ürünleri üretiminde bir azalma olmamasına rağmen gıda arzında gittikçe bir azalmanın söz konusu olduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, ”Hızlı nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarını değişmesi, tarımsal ürünlerin biyo enerjide kullanılıyor olması gibi nedenlerle gıda son derece stratejik bir sektör haline geldi. Bugün dünyamızda 1 milyar insan aç yatıyor. 1,5 milyar insan da aşırı beslenmeden dolayı sıkıntı yaşıyor. Dünyada ülkelerarası işbirliği bunun için son derece önemli” görüşünü bildirdi.
Mirmahmutoğulları, Türkiye’nin bioçeşitlilik açısından çok zengin bir ülke olduğunu belirterek, dünyada mevcut olan 8 gen merkezinden 3’ünün Türkiye’de bulunduğunu, Türkiye’nin ayrıca, yaklaşık 4 bine yakın endemik bitki türüne sahip olduğunu kaydetti. Mirmahmutoğulları, Avrupa kıtasının tamamında ise sadece 2400 endemik bitki türü bulunduğunu, bunun da Türkiye’nin biyoçeşitliliğin merkezi olduğunu gösterdiğini belirtti.
Avusturyalı ve Türk işadamlarının TİGEM arazilerinde tarımsal alanda ortak yatırım yapabileceklerini söyleyen Müsteşar Mirmahmutoğulları, şunları kaydetti:
”Türkiye’de dünyanın en büyük devlet çiftliği bulunuyor. TİGEM’in 2,7 milyon dekar alan arazi var. Sadece Ceylanpınar’daki işletmenin büyüklüğü 1,7 milyon dekar. TİGEM’in 38 tane işletmesi var ve bunların 14 tanesini yerli ve yabancı yatırımcılara kiraladık. İki tanesi ise ortak işletiliyor. Türkiye stratejik konumu itibariyle bir taraftan 25 milyar dolarlık gıda ithalatının yapıldığı Körfez ülkeleri ve Arap ülkelerine, bir taraftan Türk Cumhuriyetleri’ne, bir taraftan Kuzey Afrika’ya, bir taraftan da Rusya’ya yakın. Avusturyalı ve Türk işadamları TİGEM işletmelerinde ortaklaşa yatırım yapabilirler.”
-BAKAN BERLAKOVİCH
Federal Tarım, Orman, Çevre ve Yönetimi Bakanlığından Avusturya Federal Bakanı Berlakovich konuşmasında, forumda sadece Avusturya için değil bütün dünya için önemli olan konuların ele alındığını belirtti.
Dünya nüfusunda çok önemli bir artış olduğunu, önümüzdeki dönemlerde dünya nüfusunun 7 milyardan 9 milyarlara çıkacağından bahsedildiğini ifade eden Berlakovich, başta Rusya olmak üzere birçok ülkede iklim değişikliklerinden dolayı tarım alanlarının olumsuz etkilendiğinin görüldüğüne, tarım hammaddeleriyle ilgili spekülasyonlar yapıldığına işaret etti. Berlakovich, ”Ancak birlikte çalıştığımızda, ele ele verdiğimizde tüm bu sorunların üstesinden gelebiliriz. Türkiye ve Avusturya’nın hem ekonomik hem siyaseten daha yakın bir işbirliği içinde olması gerekiyor” ifadesini kullandı.
Geçen yıl Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in ile Viyana’da ”Tarım Teknolojileri, Hayvancılık, Besicilik ve Tarımsal Ürünlerin Pazarlanması” konusunda mutabakat zaptı imzaladıklarını ifade eden Berlakovich, kendileri için önemli olanın bunların somut olarak gerçekleştirilmesi, iki ülke arasındaki işbirliğinin derinleştirilmesi olduğunu kaydetti. Berlakovich, birçok Avusturya şirketinin şu anda Türkiye’de faal durumda olduğunu belirtti.
Avusturya’nın üçte ikisinin dağlık bir bölge olduğunu, 3 milyon hektarlık bir alanda tarımsal üretim yapıldığını ve 5,7 milyon tonluk hububat ürettiklerini anlatan konuk Bakan Berlakovich, gıda üretiminde kalite, yüksek güvenirlik ve bölgesel ürünlerin üretimine çok önem verdiklerini söyledi.
Bakan Berlakovich, Avusturya’da tarım alanlarında gen teknolojisinin kullanılmasını reddettiklerini, toprak, su ve tohumculuk alanında kendi kendine yetebilmek için çalıştıklarını ifade ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığına da yapılan işbirliğinden dolayı teşekkür etti.

Bir Cevap Yazın