Türkiye, Better Cotton için devlerden onay aldı

0
830
Türkiye, Better Cotton için devlerden onay aldı

Türkiye’nin Better Cotton onayını aldığını açıklayan Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, “Yolumuz çok uzun. İlk olarak pilot bölgelerde üretime başlanacak. 2 yıl içerisinde 15-20 bin tona, 3-4 yıl içerisinde de 50-60 bin tona ulaşmayı hedefliyoruz.

Ulusal Pamuk Konseyi’nin Türkiye’nin Better Cotton ( Daha İyi Pamuk) uygulamasına geçmek için 2 yıldır sürdürdüğü girişimler olumlu sonuç verdi. Dünyada pamuk üretiminin standartlarını belirleyen, Nike, H&M, Adidas, Marks&Spencer gibi tekstil devleri tarafından kurulan İyi Pamuk İnisiyatifi’nin (BCI) onayını alan Türkiye, daha iyi pamuk üretimi yapan ülkeler kervanına katılacak.

Türkiye’de üretim yaptıran büyük markalar Türk üreticilere BCI pamuğunu dayattığından, Türk firmaları pamuğu Afrika, Hindistan ve Pakistan’dan almak zorunda kalıyor. Türkiye’nin bu oluşumun içerisine girmesi hem üreticileri hem de tekstil sanayicilerini sevindirecek.

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Türkiye’nin Better Cotton uygulamasına geçmek için BCI (Better Cotton Initiative)’ya yaptığı başvurusunun onaylandığını açıkladı. Türkiye’nin pamuk üretiminde yeni bir sürece gireceğini duyuran Kocagöz, hemen çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Türkiye’nin Better Cotton üretici ülkeleri arasında yer alacağını anlatan Kocagöz, “Yolumuz çok uzun. İlk etapta pilot olarak belirlediğimiz bölgelerde deneme üretimlerine başlayacağız. Pilot bölgelerde üreticilere eğitimler verilecek.

Böylece pilot bölgelerde başlayan çalışmalarımızı Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı planlıyoruz. 2 yıl içerisinde 15-20 bin tona, 3-4 yıl içerisinde de 50-60 bin tonlara ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Kocagöz, bu uygulamaya geçmenin Türkiye’ye öncelikle rekabet avantajı sağlayacağını söyledi. Türkiye’nin sıfır gümrükle pamuk ithal eden bir ülke olduğunu, ancak yurtdışında da kalite ve sertifika konusunda rekabet etmesi gerektiğini anlatan Kocagöz, “Better Cotton Türk pamuğunu dünyada talep edilen ürün haline getirecek. Yurtdışında büyük markaların Türk tekstil sanayicilerine Better Cotton istedikleri ürünleri dayatması sonucu başka ülkelerden almak gibi bir dezavantajı ortadan kaldıracak” bilgilerini verdi. Kocagöz, Türkiye’nin Better Cotton’a geçmesi için iki yıldır çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.
Temmuz 2012 tarihinde başvuruyu yaptıklarını, Yaklaşık 16 özel şirketin Ulusal Pamuk Konseyi liderliğinde toplandığını anlatan Kocagöz, “Genelde hazır giyim firmaları ve iplik sanayicilerinden oluşan grup olarak bu iş için bir fon yarattık, havuz oluşturduk. Bu havuzda toplanan paralarla bütün bu işin harcamalarını gerçekleştirdik. Türkiye’nin nasıl pamuk yetiştirdiği, neler yaptığı, hangi sistemleri kullandığı ile ilgili hazırlanan raporumuz, BCI’nın meclisi tarafından onaylandı” diye konuştu.

Çalışmaları yürütmek için dernek kurulacak

Kocagöz, Türkiye’de Better Cotton ile ilgili çalışmaları yürütecek bir dernek kurulacağını söyledi. Çevre dostu ve sosyal boyutlu bir proje olması nedeniyle derneğin üyelerinin pamuk üreticisinden, tüketicisine, çevre kuruluşlarına kadar geniş yelpazede olacağını vurgulayan Kocagöz, bağımsız bir kuruluş olarak derneğin bir an önce kurulmasını ve planlama yapmasını hedeflediklerini dile getirdi.

Kocagöz, “Çünkü dünyada büyük markalar Better Cotton’u kurmuşlar, Better Cotton istedikleri ürünleri Türk
tekstil sanayicisine empoze ediyorlar, mecbur kılıyorlar. Better Cotton hammadde Türkiye’de olmadığı için Zimbabve, Mali, Hindistan’dan almak zorunda kalıyorlar. Bu girişimin içerisinde olmak Türk üreticisinin ve Türk tekstil sanayicisinin rekabet şansını artıracak. Türk üreticisinin ürettiği pamuk Better Cotton olacak. Dolayısıyla tekstil sanayicisi Türkiye’de arka bahçesinde pamuk yetiştiği halde Mali’den Hindistan’dan pamuk almak zorunda kalmayacak” şeklinde konuştu.

Better Cotton Initiative (BCI) nedir?

Dünya çapında milyonlarca çiftçinin daha sağlıklı koşullarda pamuk üretmesini sağlamak için oluşturulmuş gönüllü bir program. Sektörün geleceğini garanti altına almak için 2005’te “Better Cotton Initiative” (BCI) adlı İsveç kökenli ticari amaç gütmeyen bir konsey kuruldu. Konsey, pamuk tedarik zinciri ve ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak küresel pamuk üretimini çevresel, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir kılmayı ve uzun vadede bu üretim kalitesini tüm dünyaya yaymayı kendine ilke edindi. Aynı zamanda küçük ve büyük pamuk çiftçileri için sosyal ve ekonomik faydaları iyileştirmeye çalışıyor. Bu girişim bölgesel koşullara bağlı olarak pamuk üretimiyle ilgili oldukça fazla konuyu gündeme getirerek pamuk üretiminin önemli negatif etkilerine işaret etmeyi hedefliyor. Devamlı iyileştirme eylemlerinin daha fazla alana yayılması için belli bölgelerde mücadele ediyor. Bölgelere özgü strateji ve araçlarla uygulanan küresel prensipleri ve kriterleri oluşturmak BCI organizasyonunun yaklaşımını oluşturuyor. BCI uygulama stratejilerinin etkisini ölçmek için de bölgesel tabanlı göstergelerin kullanılması hedefleniyor.

dunya 

Bir Cevap Yazın