Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi

0
1325

cevizTÜBİTAK’ın desteklediği projelerden biri olan ‘Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi’nin aksaklıkları Malatya’da masaya yatırıldı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteklediği projelerden biri olan Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesinin yöneticisi Gazi Osman Paşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ve Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Araştırma Dairesi Başkanı Şahin Anıl, projedeki aksaklıkları Malatya’da masaya yatırdı.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünde bir araya gelen projeyi yürüten akademisyenlere hitaben konuşan Şahin Anıl, projeye ilişkin oldukça sorun olduğunu anlattı.

Projeye dahil olan akademisyenlerin çoğunun projeye vakit ayıramamasından yakınan Anıl, şöyle konuştu:

“Bu yıl böyle oldu gelecek seneye bakalım, diye bir şey yok. Hesap verilebilirlik var. Hata nereden kaynaklanıyorsa orada düzeltme gereği var. 6’şar aylık gelişme raporlarına bakınca TÜBİTAK projeyi askıya alıyor. Bununla ilgili ne yapmamız gerektiği konusunda kararlar alacağız. Bu devir gerçekten şeffaflık devri. Bilim insanı zaten açık yürekli olur. Varsa hatamız kabul etmeliyiz. Nasıl düzelteceğimiz konusunda B planını açıklamalıyız. Gereğini sorumluluk duygusu ile yapmalıyız. Yavaş kalan, bizi yavaşlatan, geri çeken kişiler varsa gereğinde onlara da demeliyiz ki ‘Arkadaş siz bırakın’ burada.”

Anıl, TÜBİTAK’ın da araştırmaya yeterli vakit ayıramayanların ayrılmasına açık olduğunu kaydetti.

Proje yöneticisi Prof. Dr. Yaşar Akça da Türkiye Ceviz Yetiştiriciliği konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığının müşteri kurum olduğu projeyi TÜBİTAK’a sunduklarını anlattı.

Projenin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına yürütülen bir kaç büyük projeden birisi olduğuna dikkati çeken Akça, “14 farklı ilde ceviz bahçeleri kuruldu. Çalışma Türkiye’de ses getirdi. Cevizin de kayısı gibi olmasa da ülkemize katma değer sunacağı konusunda şüphem yok” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının çok değerli araştırma enstitüleri ile üniversitelerin proje için bir araya geldiğini belirten Akça, “Türkiye’de onlarca yüksek lisans ve doktora programında seçilip de çoğaltılamayan ceviz tipleri kaderine terk edilmişti. Bu tipler ülkemizde kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya idi. Bunları aldık çoğalttık” dedi.

Proje kapsamında yapılan önemli araştırmalara ve melezlemelere işaret eden Akça, “İşlerimiz iyi gidiyor. Ama tabii bazen aksaklıklar çıkabiliyor. Projeye dahil olan 11 kurum ve 36 kişi var. 36 kişinin araştırma vizyon ve misyonunda bir olması mümkün değil” dedi.

Yaşar Akça, TÜBİTAK’ın projeyi destekleyen ve projeye bütçe ayıran bir kurum olarak araştırmaya dahil kişilerin performansından ve bazı konularda ilerleme kaydedememesinden şikayetçi olduğunu belirtti.

Akça, “Bu soruların ve şikayetlerin cevabını ben vermiyorum, hep beraber veriyoruz, hep beraber vereceğiz” diye konuştu.

Akça, 3 yıldır sürdürülen projenin bitirilmesi için bir yılının kaldığını ve TÜBİTAK’ın projeye 1 milyon 414 bin lira bütçe ayırdığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı

Bir Cevap Yazın