Türkiye Kuruyor

0
988
Türkiye Kuruyor

Yağış miktarı yarıya düştü, durum vahim boyutta.

Türkiye, son yılların en kurak kışını yaşıyor. 2014 Su Yılı’nın en verimli ilk beş ayı yağışsız geçti. Resmî verilere göre içme suyundan sonra elektrik üreten barajlara gelen su da yarı yarıya azaldı. Yaz aylarında İstanbul gibi büyükşehirleri su krizi bekliyor.

Ocak ve şubat aylarında beklenen yağmur ve kar yağışları gerçekleşmedi. 2014 Su Yılı’nın en verimli ilk 5 ayı yağışsız geçiyor. Resmî verilere göre, içme suyundan sonra elektrik üreten barajlarda su gelirlerinde (Ocak 2013-2014) yüzde 50’nin üzerinde azalma var. Su yönetimi kaynakları ve uzmanlar, son 50 yılın en kurak mevsiminin yaşandığına dikkat çekiyor. Aynı kaynaklara göre, Su Yılı içerisinde en bol yağmur-kar yağışları ocak-şubat aylarında sağlanır. Bu yağışlar bekleniyordu. Fakat şubat ayı sonuna gelinmesine rağmen beklenen kar yağışları gerçekleşmedi. Çok kritik bir durum var. Yaz aylarında İstanbul gibi büyük şehirlerde su krizi söz konusu. Barajlarda su azaldığı için de, enerjide dışa bağımlılık artacak. Aynı kaynaklar, kuraklığın etkilerinin en aza indirilebilmesi için önemli bir hatırlatma yapıyor: Suya dayalı işletmelerde acil programlama yapılmalı. Vatandaşlar, meselenin ciddiyeti konusunda bilgilendirilmeli.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) ve Devlet Su İşleri (DSİ) kaynaklarından alınan bilgiye göre, su gelirleri her yıl Su Takvimi’ne göre hesaplanıyor. Bu dönem için Su Yılı, 1 Ekim 2013’te başlamış olup, 30 Eylül 2014’te sona erecek. Su gelirleri için her takvim yılında en bereketli dönemi, ilk 5-6’ncı aylar oluşturuyor. Türkiye bu yılki Su Yılı’na kurak bir şekilde girdi. Öte yandan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ocak ayının ilk haftasında ‘ocak, şubat ve mart aylarında yağışların bollaşacağını’ açıklamıştı. Ancak ocak-şubatta kar ve yağmurlar beklentilerin aksine çok düşük düzeyde kaldı. Zaman, kuraklık tehlikesini ilk olarak 14 Kasım 2011’de ‘DSİ: 2013 kurak geçecek, belediyeler hazırlanmalı’ başlığı ile kamuoyuna duyurmuştu. Zaman, kuraklıkla ilgili son durumu ise 15 Ocak 2014’te ‘Büyük su krizi kapıda’ başlıklı haberiyle kamuoyuna duyurdu.

Uzmanlar: Bahar yağmurları açığı kapatmaz

Uzmanlara göre son 40-50 yılın en büyük kuraklığı söz konusu. Yağış gelirlerindeki azalmanın yüzde 50’ler seviyesinde olduğunu ifade eden yetkililer, yağışsız bir döneme girildiğini ve sadece bahar yağmurlarının açığı kapatmaya yetmeyeceğini kaydetti. Su gelirinin kar yağışlarıyla sağlanabileceğini belirten uzmanlar’ kuraklık tehlikesinin çok büyük olduğunu ve asıl etkilerin 2015’te yaşanacağını söyledi. Ocak ortalarında Türkiye genelinde yüzde 47 civarı olan yağışlardaki azalma, son yağışlarla birlikte 2 puanlık düşüşle yüzde 45’e geriledi. İç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri su gelirlerinde son yağışlarla birlikte kısmî iyileşme yaşandı. Ancak Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz’deki su gelirleri ise aynı dönemde önemli oranda düşüş gösterdi. En fazla düşüş Ege’de yaşandı. Uzmanlar, bol yağışlı dönemlerden çıkılmak üzere olunduğuna dikkat çekerek “Uzun dönem meteorolojik öngörülere bakıldığında mart ortalarına kadar ciddi yağış beklenmiyor. Nisanda yağsa bile tarımsal rahatlama sağlar ama içme suyu, sulama, enerji üretimi ihtiyaçları için etkili olmaz.” diyor.

Bir Cevap Yazın