Türkiye Organik Pamuk Üretiminde Marka Olabilir

0
1128
Türkiye Organik Pamuk Üretiminde Marka Olabilir

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk: “Organik pamuk üretimine sahip çıkıp, bilinçlendirme sağlanabilirse, kısa sürede organik pamukta Türkiye olarak marka olmamız mümkündür”

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, organik tarımın, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim yöntemi olduğunu belirtti.

Organik tarımla toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden çevre, toprak, hayvan ve insan sağlığını korumanın da amaçlandığını vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Organik pamuk konvansiyonel pamuğa göre tamamen doğal yöntemlerle üretilmekte, herhangi bir kimyasal ve suni gübre kullanılmayarak, sürdürülebilir tarıma imkan sağlamaktadır. Bugün dünyada organik pamuk pazarları giderek büyümekte ve 1990 yıllarından itibaren tekstil ve konfeksiyon ürünlerinde organik pamuk kullanımı hızla artmaktadır. Organik pamuk kişisel bakım ürünleri (makyaj temizleme ürünleri, pudra ponponları, pamuklu çubuklar), sağlık ürünleri, çocuk giyim eşyaları ve aksesuarları, havlu, bornoz, battaniye ve yatak takımları gibi ürünlerde kullanılmaktadır.”

“Organik pamuk denilince akla Türkiye gelmelidir”

Türkiye’nin, organik pamuk üretimi için dünyada en uygun şartlara sahip olduğuna dikkati çeken Öztürk, “Organik pamuk üretimine sahip çıkıp, bilinçlendirme sağlanabilirse, kısa sürede organik pamukta Türkiye olarak marka olmamız mümkündür. Bunun içinde dünyada organik pamuk denilince akla Türkiye gelmelidir. Şu anda ülkemiz dünyanın en büyük organik pamuk üreticisidir. konvansiyonel pamuk üretiminde dezavantaj olarak görülen şartları, organik pamuk üretimiyle avantaja çevirebiliriz. Pamuk üretiminde tarım işletmelerinin küçük olması, organik pamuk üretimi için bir şanstır. Küçük pamuk üreticilerimizin varlıklarını sürdürmeleri organik pamukla mümkündür” diye konuştu.

“Türkiye’de GDO’lu pamuk tarımı yapılmamış”

Büyük pamuk üreticisi devletlerde makineli hasat yapıldığını, makineli hasat için bazı kimyasalların kullanılması gerektiğini de ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:

“Bu uygulama organik tarımı imkansız kılmaktadır. Ülkemizdeki küçük işletmelerde elle toplama organik tarım için bir avantaj oluşturmaktadır. Yabancı otların çapalama ile yok edilmesi organik tarımın şartlarından olup, ülkemizde çapalama işlemi pamuk üretiminde yapılan bir kültürel işlemdir. Ülkemizde yetiştirilen pamukların verimi yüksek ve elyafı çok kalitelidir. Ülkemizin, dünyanın en büyük organik pamuk pazarı Avrupa’ya yakın olması da ülkemiz için bir artı oluşturmaktadır.”

Bir Cevap Yazın