“Türkiye tohumda dışarıya bağımlı değil”

0
911
Turkiye tohumda dışarıya bağımlı değil ,tarımsal haber,tarımsal desteklemeler,tarımsal ekonomi,tarımsal hibe,tarımsal enflasyon
Turkiye'de GDO'lu tohum yok

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye’nin tohumculukta dışarıya bağımlı olmadığı gibi ihracat da yaptığını söyledi. Burak, ülkemizde genetiği değiştirilmiş (GDO) tohum ve gıdaların kullanımının da yasak olduğunu belirtti.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından düzenlenen ‘6.Ulusal Bitki Besleme ve Gübre Kongresi’ Dedeman Otel’de başladı. Toplantıya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, AK Parti milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider, Belediye Başkanı Hasan Ünver, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz ile kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

Kongrenin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, dünyada geleceğin gündeminin enerji, su ve gıda olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, 135 milyar doları aşan ihracatı ile dünyanın 11. ekonomisi, tarımda ise 62 milyar 500 milyon dolar hasılası ile dünyanın yedinci, Avrupa’nın da birinci büyük tarım ekonomisi haline geldiğini belirten Burak “Tarımı artık günü birlik politikalarla değil uzun vadeli stratejilerle yönetmemiz gerekiyor. Son 10 yılda 15 tane kanun çıkardık. Tarım ülkesiyiz diyoruz ama bir kanunumuz bile yoktu. 2004 yılında kanunu çıkardık. Destekleme politikasını sıfırdan revize ettik. Önceden desteklerin yüzde 85’i tapuya dayalı Doğrudan Gelir Destekleri idi. 2008 yılında bunu kaldırarak verimliliği, kaliteyi ve üretimi esas alan destekleme başlattık. Bunlar tohum, gübre, mazot, ekipman ve stratejik ürünlerde prim desteklerini devreye soktuk.” dedi.

2013 yılında çiftçilere yapılacak desteklerin toplamının 9 milyar 500 milyon lira olduğunu ifade eden Burak şöyle devam etti: “ Bugün itibari ile de bunun 4,5- 5 milyar lirası ödendi. Gübre desteklemeleri çok çok önemli. 2005- 2012 yılları arasında toplam gübre desteklemeleri 4 milyar 200 milyon lira civarındadır. Arazisi 50 dekar ve üzeri olan çiftçilere gübre desteği için toprak analizi şartı getirdik. Bugüne kadar 254 milyon lira toprak analiz desteği verdik. 40 milyon dekarlık alanda toprak analizi yaptırıldı.”

Avrupa Birliği’nde gübre kullanımının hektarda 190 kilogram, Türkiye’de ise 112 kilogram olduğunu söyleyen Burak “ Ülkemizde ise bu rakam çok daha aşağıdadır. Yani topraklarımız henüz tam gübre ile kirlenmiş değil. Bu güzel ve sevindiricidir. ” diye konuştu.

GDO’LU TOHUM VE GIDA YASAK

Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Türkiye’de genetiği değiştirilmiş tohum kullanılmadığını, kanunla yasak olduğunu ve buna ihtiyaç bulunmadığını söyledi. İnsanlar gibi bitkilerin de beslenmeye ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Burak “Yeterince beslenmeyen bitkiden verim alınamaz. Çok önemli bir konudur. Topraklarımızı, insan sağlığını, geleceğimizi ve ekonomiyi ilgilendiriyor. Bitki besleme denince akla gübre gelir. Gübreyi toprağın ihtiyacını belirlemeden verirseniz yapısını bozarsınız. Üzerindeki bitkiye ve ihtiyaca göre gübre verilmelidir. Nitratlı azot gübresi fazla verilirse bitkide kalan kısmı insan sağlığını olumsuz etkiler. 1978 yılından bu yana kongre yapılıyor. İlk kez bakanlık olarak toplantıyı biz düzenliyoruz.” dedi.

Çiftçinin doğru gübreyi, doğru zamanda ve doğru oranda atması için toprak analiz şartını getirdiklerini anımsatan Doç. Dr. Burak “ Bu sayede ülkede 180 laboratuvar kuruldu. Ülkemizde gübre kullanımı Avrupa Birliği’nin çok altında. Avrupa Birliği’nde gübre kullanımı hektarda 190 kilogram, Türkiye’de ise 112 kilogramdır. Bunun için destekler, laboratuvarlar var. Bakanlık olarak, laboratuvarları da sıkı biçimde denetliyoruz. Geçen yıl yerli tohum ihracatından 120 milyon dolar gelir elde ettik.” ifadelerini kullandı.

DÖRT YILDA BİR DÜZENLENİYOR

Türkiye’de 1978 yılından itibaren her 4 yılda bir üniversitelerce düzenlenen Bitki Besleme ve Gübre kongrelerinin altıncısı, ilk kez bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırma Enstitüsünce düzenleniyor. Kongrede 80 tanesi sözlü, 87 tanesi poster olmak üzere 167 adet bildiri sunulacak. Kongreye, bakanlığın ilgili birimleri olan TAGEM-BÜGEM-TRGM’in yanında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Türkiye Toprak İlmi Derneği ile Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği, Gübre İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği de destek veriyor.

haber46

Bir Cevap Yazın