Türkiye ‘uydulu tarım’a geçiyor

0
931
uydulu tarım

Tarım alanlarında gübreleme ve sulama maliyetleri uyduyla azaltılacak.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Global Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) ağı sayesinde ilaçlama, gübreleme ve ekimde maliyetleri düşürecek, zaman tasarrufu sağlayacak ve hassas tarımla toprağın yıpranmasının önüne geçecek.

Bu kapsamda TÜRKSAT ile ‘Ceylanpınar Tarım İşletmesinde Gerçek Zamanlı Sabit GNSS İstasyonları Ağı Kurulmasına Dair Protokolü’ imzalandı. Sistem ile Ceylanpınar Tarım İşletmesinde hassas tarım uygulamaları için gerçek zamanlı ve 3 boyutlu konum belirlenecek.
GPS uydularıyla tarım makineleri arasında kurulan bağlantı yardımıyla hasat esnasında verimli ölçüm yapılıyor, bu ölçümler bilgisayarlara aktarılıyor ve daha sonra arazi verim haritaları çıkarılıyor. Toprak analiz sonuçlarının bilgisayara girilmesiyle her bir tarımsal faaliyet için belirlenen uygulama haritaları, makinenin değişken düzeyli uygulama teknolojisi sayesinde tarlada kontrolü amacıyla kullanılabiliyor. Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) amaçlı veri toplanarak optimum tohum, gübre ve ilaç kullanıldığı için maksimum verim elde edilebiliyor.

Sistemin en önemli katkısı hasatta başlıyor. Hasat yapılırken 250 metrekarede bir sonuç alınıp koordinatlarıyla birlikte bilgisayara kaydediliyor. Bu program koordinatlarıyla mibzere aktarılıyor. Mibzerde buna göre ilaç, gübre veriliyor. Böylece hasat esnasında sorun görülebiliyor. Daha sonra ekim esnasında bu soruna yönelik tedbir alınması sağlanıyor.

Maliyetleri azaltacak sistem, toprağı korumanın yanı sıra 200 bin dekarlık bir tarım arazisinden 5 milyon lira tasarruf sağlıyor.

Bir Cevap Yazın