Türkiye, Yunanistan’a süt Fransa’ya dondurma satıyor

0
1030
Türkiye, Yunanistan’a süt Fransa’ya dondurma satıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’de son 10 yılda hayvan sayısının 9.8 milyondan 14 milyona çıktığını, süt üretiminin ise bu dönemde ikiye katlandığını açıkladı.

İSTANBUL – Pazartesi günü başlayacak olan ‘Okul Sütü’ kampanyasında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tarım ve gıda ürünlerinde son dönemde gündeme gelen fiyat artışlarının “arz eksikliğinden değil spekülasyondan kaynaklandığını” söyledi. Süt üretiminin son 10 yılda ikiye katlandığını kaydeden Bakan Eker, et fiyatlarının son dört yılda reel olarak gerilediğini söyledi.

Süt üretimi 10 yılda katlandı

AK Parti döneminde hayvancılığa önemli destekler verildiğini kaydeden Bakan Eker, son 10 yılda hayvan sayısının 9.8 milyondan 14 milyona, süt üretiminin 8.4 milyon tondan 17.4 milyon tona çıktığını belirtti. Hayvan varlığı içinde süt verimi yüksek saf ırk oranının da bu dönemde yüzde 19’dan yüzde 41’e çıktığını vurgulayan Eker, 700 litre civarına olan süt veriminin ise 3 kat artış göstererek yılda 3 bin tonun üzerine çıktığının altını çizdi.

Bakan Eker, şunları söyledi:

“2002’de toplam tarımsal destek içinde hayvancılığa düşen pay yüzde 4.4’tü. Tarıma verilen destek miktarı 1.8 milyardı ve bunun sadece 83 milyonu hayvancılığa destek olarak veriliyordu. Biz bu oranı yüzde 32’ye çıkardık. 2013’te 9 milyar lira verilen tarımsal desteğin 2.7 milyarı hayvancılığa hibe olarak verildi. 10 yılda yaklaşık 60 milyar lira tarım desteği verdik. Bu çalışmaların etkisi ile 50’den fazla hayvan olan çiftlik sayısı 4 bin 300 iken 28 bin 400’e yükseldi.

Ayrıca, kooperatiflere önemli destek sağlandı. 1992’de başlayan kooperatif destekleri kapsamında 12 sene boyunca 297 kooperatife 90 milyon TL destek verildi. Bizim dönemimizde ise desteklenen kooperatif sayısı 1860’a yükselirken, destek miktarı ise 2 milyar 165 milyon TL’ye çıktı. Bu kooperatiflerin 27’si ise üyeleri sadece kadınlardan oluşan kooperatifler. ”

Bu dönemde AB pazarına ihracata başlandığını hatırlatan Mehdi Eker, 5-6 yıllık bir çaba sonucunda geçen yıl 1.3 milyar dolar tutarında süt, süt ürünü ve et ürünü ihracatı gerçekleştirildiğini belirtti. Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı da Türkiye’nin, şu anda Fransa’ya dondurma, Yunanistan’a ise süt satar duruma geldiğini bildirdi.

Fiyat artışları spekülasyon kaynaklı

Kuru fasulye ve patates başta olmak üzere gıda ürünlerindeki fiyat artışlarının arkasında arz değil spekülasyon olduğunu vurguladı.

Eker, şöyle devam etti:

“Türkiye’de 200 bin ton kuru fasulye üretiliyor. Geçen yıl 195 bin ton olarak gerçekleşti üretim ve yalnızca 28 bin ton ithalat yapıldı. Biri çıkıp bütün ülkede üretimi 500 ton ola ispir fasulyesinin tavan fiyatı ile normal fasulyenin taban fiyatını kıyaslıyor ve fiyatlar şuradan şuraya geldi diyor. Bu tam bir spekülasyon. Patateste de aynı şey yapılıyor. Bir ekip hazırladık, gittiler ve depolarda 700 bin ton patates buldular. Bu Türkiye’nin 3 aylık ihtiyacı. Bu sadece 2 şehirde bulunan patates miktarı. Fasulyede de 2011’in 2012’nin fasulyeleri çıktı. Bu yüzden tüketicinin de doğru tercihi yapması lazım. Aynı ürünün fiyatı farklı marketlerde değişiklik gösteriyor.”

‘Et fiyatları reel olarak geriliyor’

Bakanlık olarak 2010 yılından bu yana market fiyatlarını takip ettiklerini hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 14-15 marketi kapsayan takip sonucunda et fiyatlarının reel olarak düştüğünü tespit ettiklerini söyledi. Bakan Eker’in verdiği bilgilere göre, 2010’da 16.13 TL olan karkas etin kilosu dün kesilen 1685 hayvanda 17.11 TL olarak gerçekleşti. Toptanda et fiyatında sadece yüzde 3.47 artış var. Eker, yine bakanlıkları döneminde soğuk süt zincirine destek verdiklerini, prim verilen miktarın 7.8 milyon tona çıktığını belirtti. 2011’de evlerde kullanılan yoğurt mayasının endüstride kullanımı için ürün geliştirildiğinin de altını çizen Eker, 20 milyon dolar olan maya ithalatın önüne geçtiklerini ayrıca süt tozu destekleri ile süt tozu ihracatı yapar konuma gelindiğini anlattı.

6.5 milyon çocuğa 303 milyon kutu süt dağıtılacak

Bu yıl 3. kez düzenlenecek olan Okul Sütü Kampanyası 10 Şubat’ta başlıyor. 160 milyon TL bütçe ile gerçekleştirilecek proje kapsamında 6 milyon 330 bin öğrenciye dönem sonuna kadar 200 ml’lik 303 milyon kutu süt verilecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, bu yıl üçüncüsü düzenlenen kampanya ile çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırarak sağlıklı bir bünyeye kavuşmalarını sağlamak istediklerini söyledi. Eker, sütün gıda paketlerine de girmesi için valilikler ile görüşmeler yaptıklarını, birçok ile de şu anda gıda paketlerinde süte de yer verildiğini söyledi. Bu yılki Okul Sütü Projesi için ihalede farklı bir yöntem kullanılmış. Doğu bölgelerine talip çıkmaması nedeni ile ikinci kez ihale yapıldığı bilgisini veren Bakan Mehdi Eker, bu yöntem ile Marmara Bölgesi’ni alana Karadeniz, Ege Bölgesi’ni alana Doğu Anadolu, İç Anadolu Bölgesi’ni alana Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nin tek başına ihale edildiğini söyledi. Süt kampanyasının ilk zamanlarında zehirlenme gibi asılsız iddiaların da oluştuğunu belirten Eker, zehirlenme değil laktoz hassasiyeti ile ilgili bir rahatsızlık olduğunu belirterek bir önceki dönem sadece 6 milyondan fazla öğrenciden sadece 60 kadarında bu vakanın yaşandığını belirtti. Verilen bilgiye göre, laktoz hassasiyeti, süt şeker şekerinin sindirilmesini sağlayan laktoz enzimin eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu eksikliğin sebebi de süt tüketimi ile ilgili eksikliklerden kaynaklanıyor. Ayrıca okul sütü projelerini uygulayan ülkeler arasında Japonya, ABD, Fas, Meksika, AB gibi birçok ülke de yer alıyor.

Kaynak: http://www.dunya.com/

Bir Cevap Yazın