Yumurta Üreticileri Birliği tarafından sektördeki yeniliklerin paylaşılması, ticari ilişkilerin geliştirilmesi, paydaşlar arası iletişimin güçlendirilmesi ve yumurta tüketiminin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Yumurta Zirvesi, Antalya’da başladı. Zirveye Türkiye’nin farklı il ve ilçelerinden 400 yumurta üreticisi yer katılıyor.
Zirvenin ilk günkü açılış konuşmacıları Yumurta Üreticileri Birliği(Yum-Bir) Başkanı Derya Pala, Bursa Milletvekili Tbmm Tarım Orman Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, Tbmm Tarım Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çed İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen, Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, Veteriner Sağlık Ürünleri Sanayicileri Derneği (VİSAT) Başkanı Burhan Hacı,Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gölet oldu.
Zirve açılışında konuşma yapan Yum-Bir Başkanı Derya Pala, kamu ve özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve üreticilerin Türkiye’de bir ilk olan Yumurta Zirvesi’nde bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Pala, birlik olarak kurumsal yapının güçlendirilmesi, yumurta hakkında kamuoyunda yanlış bilinenlerin düzeltilmesi, yumurta tüketiminin ve ihracatının artırılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar dünya yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa’da olduğunu; ancak bugün yerini Asya’ya bıraktığını dile getiren Pala, Türkiye’nin üretimde 10’uncu, ihracatta 2’nci sıraya yükseldiğini vurguladı.
736 BİN LİRA PARA CEZASI
Ak Parti Bursa Milletvekili Tbmm Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Önder Matlı ise yumurta sektörünün son dönemde üretim ve ihracat rakamlarına bakıldığında önemli mesafe kaydettiğini dile getirerek, “Sektörün 2023 yılının hedeflerini şimdiden gerçekleştirmiş olduğunu görüyor ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu (KTG) Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Aydemir ise yumurta sektörünün durumunu şöyle değerlendirdi: “Bugün ulaşılan noktaya kolay gelinmedi. Tavukçuluk sektörü, dünya ile rekabet edebilecek, Türkiye’nin en güçlü sektörüdür. Tavukçuluk sektörü, İhracatçılar Birliğinde 500 milyar dolar hedefi belirlenmiş 2023 hedefine 2013 yılında ulaşmış bir sektör olarak karşımızdadır. Tavukçuluk sektörü çiftlikten sofraya gıda güvenliği izlenebilen tek sektör.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çed İzin ve Denetim Genel Müdürü Çağatay Dikmen ise Çed izinlerinin alınmasının önemine vurgu yaparak denetimlerin sıklaştığını belirtti. Geçen yılın denetim verileri ile ilgili bilgi veren Dikmen, şunları söyledi: “2012 yılında 1400 tesis Çed için başvuruda bulunmuş. Değerlendirmeler sonucunda bu tesisler içinde 2012 yılında 445 tesis denetlenmiş ve bu denetlenen tesisler içinde 32 tesise idari yaptırım uygulandı. 736 bin lira idari para cezası uygulanmıştır. 2013 yılında da 373 tesis denetlenmiştir.”
Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara ve sponsorlara plaket takdim edildi. Yumurta Zirvesi açılışın ardından panelle devam etti.
haber46