Türkiye’de dalda çürüyor dünyada bir numara

0
1267
Peyzaj Alanında Turunç
Peyzaj Alanında TurunçDökülmeyen yaprakları ve yaydığı güzel koku sebebiyle daha çok Akdeniz’de peyzaj düzenlemesinde kullanılan turuncun, dünyada kabuğundan çiçeğine ve yaprağına kadar değerlendirildiği bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de turunç meyvesinin limon üretiminin az olduğu geçmiş dönemlerde yemeklerde ekşi olarak kullanıldığını, ancak zamanla limon üretiminin artması üzerine şehir merkezlerinde süs bitkisi ve kabuğunun da reçel olarak değerlendirilmeye başlandığını söyledi.
Yeşiloğlu, Türkiye’de mandalin, portakal, limon ve altıntop üretiminin yaklaşık 3,5 milyon ton olduğunu ve turunç ağaçlarının soğuğa, kirece ve tuza dayanıklı olmaları nedeniyle tüm turunçgillerin üretiminde aşılanarak anaç olarak kullanıldığını kaydetti.
Yeşiloğlu, Türkiye’deki turunçgillerin yüzde 95’inin turunç anacı üzerine aşılı olduğunu vurgulayarak, “Turunç bu nedenle çok kıymetli bir tür. Soğuklara kirece ve tuzlu topraklara dayanıklı bir tür olduğu için anaç değerini artırıyor.
Bu nedenle diğer turunçgilleri bu ağaca aşılıyoruz” dedi.
Turunçların meyve olarak portakala benzese de ağacının dikine büyümesi ve dikenli dallarıyla farklılık gösterdiğini kaydeden Yeşiloğlu, şöyle devam etti: “Meyvesi portakala göre pürüzlü ve girintili. Ocak ayına doğru rengi kırmızıya döner ve çok çekirdeklidir. Geçmişte limon üretimimiz çok düşük olduğu için turunç ekşi ihtiyacını karşılamada olarak kullanılırdı. özellikle kebaba sıkılırdı. Halen bazı ülkelerde turunç ekşisi çok kıymetli. Doğrudan sıkıldığı gibi nar ekşisi gibi kaynatılarak ekşisi yapılıp yıl içerisinde de kullanılıyor.
Ancak ülkemizde tadı çok beğenilmediğinden meyve olarak tüketilmiyor. Adana’da büyük bulvarlarda çevre düzenlemesinde kullanılıyor. Meyveleri de tadı beğenilmediğinden çoğunlukla dalında çürüyor.” Aynı zamanda turuncun hem sağlık açısından hem de ekonomik manada değerli bir meyve türü olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yeşiloğlu, turuncun yaprağı ve çiçeklerinin dahi değerlendirildiğini vurguladı. Yeşiloğlu, şöyle konuştu: “Meyvesinin kabuğu Adana yöresinde belli yerlerde reçel yapımında kullanılıyor. Dünyanın birçok ülkesinde kabuğu kurutularak saklanıyor, toz haline getirilerek baharat olarak değerlendiriliyor. Balık ve değişik yemeklerde ekşisi kullanılıyor. Taze yapraklarından ve sürgünlerinden elde edilen bir yağ, parfüm sanayinin önemli ham maddesi. Çiçekleri bazı ülkelerde esans yapımında değerlendiriliyor. Biz de özellikle Akdeniz illerinde peyzaj amaçlı bulvarlarda süs bitkisi olarak görmek mümkün. Yaprağının yaz-kış dökülmemesi en güzel özelliği. Çevreyi kirletmiyor. İlkbaharda açan çiçeğinden etrafa yaydığı çok güzel kokusu ve kendine özgü rengiyle de çevreye katkı sağlıyor.” Turuncun sağlığa da önemli faydaları olduğunu vurgulayan Yeşiloğlu, “Sağlığı olumlu etkileri var. Sindirimi kolaylaştırıyor. İdrar sökücü ve mide ağrısını da azaltıyor ” diye konuştu.

Bir Cevap Yazın