Türkiye’de GDO’lu mısır yok, olamaz

0
814
Türkiye’de GDO’lu mısır yok, olamaz

Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Rint Akyüz, “Türkiye’de GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) mısırdan glikoz üretiliyor” iddialarının bir karalama kampanyası olduğunu söyledi.

Akyüz, “Ülkemizde dünyada başka kimsede olmayan bir ‘Biyogüvenlik Kanunu’ var. Türkiye’de GDO’lu mısır yok. Biz dernek olarak dört senedir ham madde olarak kullandığımız mısır için Türkiye’deki tüm üretim alanlarında GDO analizi yaptırıyoruz. Tek bir GDO’lu örnek çıkmadı. Bu analizi korkudan, mecburen yapıyoruz. Çünkü ‘bulaşı’ çıkması halinde bile 5 yıl hapis cezası var” dedi. Akyüz, Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO), Londra’da düzenlenen semineri sırasında şu açıklamalarda bulundu:

“Dünyada milyarlarca insan, 30 seneyi aşkın bir süredir GDO’lu ürün tüketiyor. Türkiye’de kanunla yasak. Bu Meclis’in kararıdır ve biz de saygı duyuyoruz. Türkiye’de basit bir GDO bulaşması bile hapisle cezalandırılırken, kanserojen olduğu bilimsel olarak kanıtlanan zirai mücadele ilaçların kalıntıları ve aflatoksinle mücadeleye gösterilen hassasiyet, GDO’ya gösterilenin yüzde 1’i değil.”

ÜRETİMDE KOTA SORUNUMUZ VAR

RİNT Akyüz, nişasta üretimlerinin yeterli olduğunu ve ihracatları olduğunu da hatırlatarak, “Ama fiyat gibi bir sorunumuz var. Çünkü kullandığınız mısırın fiyatı ile rakiplerinizin fiyatı arasında ciddi fark var. Bugün bize verilen üretim kotası Türkiye’nin ihtiyacının altında. Geçen yıl kotamız yüzde 30 arttı. Türkiye’de pancar verimindeki düşüklükten dolayı şekersıkıntısı oldu, 170 bin ton şeker ithal edildi. Bu sene ilk dokuz ayda 206 bin ton şeker ithal edildi. Bizim kotamız şekerde A kotasının yüzde 10’u. 250 bin tonun yüzde 25’i oranında bu sene artış verdiler. Yüzde 50 artırmış olsalardı, ithalatın 100 bin tonunu çözmüş, dahilde yerli kaynaklarla üretmiş olurduk.  232 bin ton kota verdikleri 2000’de, Türkiye 460 bin ton bizim ürünlerimizden kullanmıştı. Pazar bugün 1 milyon ton” dedi.

www.hurriyet.com.tr

Bir Cevap Yazın