Türkiye’de iklim hareketinin kronolojisi

0
1132
Türkiye'de iklim hareketinin kronolojisi

1985 Türkiye Çevre Vakfı, John Gribbin’in Climate and Mankind kitabını İklim ve İnsan adıyla Türkçe’ye çevirdi.
1995 Açık Radyo kurulduğu günden bu yana iklim değişikliğine dikkat çekiyor.
2004  Üç Ekoloji dergisinin 2004 Yaz sayısı (Sayı 3) dosya konusu “Küresel İklim değişikliği: Politikasından Psikolojisine”
2004 Türkiye, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf oldu

15 Ekim 2005 Yeşiller, Üç Ekoloji ve Heinrich Böll Stiftung  “İklim Değişikliği ve Küresel Adalet” konferansı düzenledi. Wolfgang Sachs davetli konuşmacı,  Ömer Madra ve Ümit Şahin tartışmacıydıAralık 2005  Türkiye’de ilk iklim değişikliği mitingleri İstanbul, Ankara ve İzmir’de düzenlendi
Kasım 2006 Küresel Eylem Grubu’nun çağrısıyla İstanbul Kadıköy’de “Küresel Isınmayı Durdurun” talebiyle 47 ülke ile birlikte eş zamanlı bir miting düzenlendi.
Ocak 2007 Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında İklim Değişikliği Birinci Ulusal Bildirimi’ni BMİDÇS Sekreteryası’na iletti.
3 Şubat 2007 ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore’un Uygunsuz Gerçek’ (An Inconvenient Truth) filmi Türkiye’de gösterime girdi
13 Şubat 2007 Yeşiller, İklim Değişikliği Acil Eylem Planını açıkladı.
Şubat 2007   Yeşiller, “Türkiye Kyoto’yu İmzala!” kampanyası başlattı
2007 Ömer Madra ve Ümit Şahin’in”Küresel Isınma ve İklim Krizi“adlı kitabı Agora Kitaplığı tarafından yayınlandı.
2007 Mikdat Kadıoğlu ve Serhan Yedig’in “99 Sayfada Küresel İklim Değişimi” adlı kitabı İş Bankası Yayınları tarafından yayınlandı
2007 Reşat Uzmen’in “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği : İnsanlığı Bekleyen Büyük Felaket mi?”adlı kitabı Bilge Kültür Sanat tarafından yayınlandı.
2007 Mikdat Kadığolu’nun “Küresel İklim Değişimi ve Türkiye (Bildiğiniz Havaların Sonu)” kitabı Güncel Yayıncılık tarafından yayınlandı.Türkiye'de iklim hareketinin kronolojisi
12 Nisan 2007 Greenpeace Enerji Devrimi: Sürdürülebilir bir Dünya için Enerji Yol Haritası“raporunu açıkladı
21 Nisan 2007 Küresel Eylem Grubu, Kadıköy’de İklim Panayırı kurdu
28 Nisan 2007      İstanbul’da Yeşiller, Greenpeace ve Küresel Eylem Grubu’nun çağrısıyla iklim değişikliği mitingi düzenlendi.

8 Aralık 2007 Türkiye Kyoto’yu İmzala mitingi İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirildi.
20 Eylül 2008 İklim değişikliğine ve etkilerine dikkat çekmek için Avrupa turuna çıkan Greenpeace’in “Rainbow Warrior” gemisi İstanbul’a geldi
2008 İklim Platformu, Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi (REC Türkiye) ve Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) İklim Platformu’nu kurdu.

2008 Küresel Isınma ve Kyoto Protokolü (İklim Değişikliğinin Bilimsel, Ekonomik ve Politik Analizi) adlı kolektif kitap Bağlam Yayınları tarafından yayınlandı.
Aralık 2008 TEMA Vakfı, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) nezdinde Türkiye’den Gözlemci STK statüsüne sahip olan  ilk STK oldu.
Şubat 2009 Türkiye, Kyoto Protokolü’ne taraf oldu
6 Nisan 2009 Greenpeace, ABD Başkanı Barack Obama’nın Türkiye ziyareti sırasında küresel ısınmaya dikkat çekmek amacıyla İstanbul Boğaziçi Köprüsü’nde bir eylem gerçekleştirdi. Boğaziçi Köprüsü’ne çıkan aktivistler Türkçe ve İngilizce “Barış için iklimi kurtar” yazılı pankartlar astılar.
5 Mayıs 2010 Türkiye’nin “Ulusalİklim Değişikliği Uyum Stratejisi” Birinci ÇalıştayıAnkara’da, dönemin Çevre ve Orman Bakanlığı’nda düzenlendi.
27-28 Kasım 2010  İklim Adaleti Koordinasyonu adına Yeşil Gerze Çevre Platformu ev sahipliğinde düzenlenen “Termik Santrallere ve Tabiat Kanunu’na Karşı İklim Adaleti” buluşması Gerze’de gerçekleştirildi.
8 Aralık 2010  Greenpeace Akdeniz ve Küresel Eylem Grubu’nun katılımıyla İstanbul Taksim Meydanı ve İzmir Konak Meydanı’nda gerçekleştirilen eylemlerde Türkiye’ye Meksika’nın Cancun kentinde devam eden iklim müzakerelerinde gerekli adımları atması çağrısında bulunuldu
Haziran 2011 Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İklim Değişikliği Eylem Planı (İDEP) açıklandı
2011 Prof. Dr. İlhan Tekeli’nin editörlüğünde hazırlanan “Türkiye Açısından Dünyada İklim Değişikliği,”Türkiye Bilimler Akademisi Raporu olarak  Yeni Reform Matbaacılık tarafından yayınlandı
Aralık 2011 Türkiye, Durban 17. Taraflar Konferansı’nda Kyoto Protokolü 2. Yükümlülük

döneminde de sayısallaştırılmış sera gazı emisyonu sınırlama veya azaltım hedefi almayacağını deklare etti.

Ekim 2012  Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, Doğa Derneği, Doğa Koruma Merkezi, Eurosolar Türkiye, Greenpeace Akdeniz, Kadıköyü Bilim Kültür ve Sanat Dostları Derneği (KADOS), Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA Vakfı), WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve 350 Ankara  iklim değişikliği konusunda ortak kaygılarını ve çözüm önerilerini birlikte dile getirmek üzere “İklim Ağı”nı kurdu.
Türkiye'de iklim hareketinin kronolojisi11 Kasım 2012  350 Ankara’nın “İklimi Değil, Belediyeleri Değiştir” çağrısı ile 350 Antalya ve Yalova PAB ile birlikte 3 kentte Seçimin İklimse, Seçimim Sensin adı altında iklim dostu belediyeciliği tartışan bir seçim kampanyasını başlatıldı

26 Kasım 2012 İklim AğıTürkiye’nin İklim Karnesinideğerlendirdi

Şubat 2013 Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı olarak kurulan İklim Değişikliği Dairesi kapatılarak Hava Dairesine bağlı bir şubeye dönüştürüldü.

Alıntı

Bir Cevap Yazın