Türkiye’de ilk bitki sağlığı kliniği Hatay’da kuruluyor

0
910
Türkiye’de ilk bitki sağlığı kliniği Hatay’da kuruluyor

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi bünyesinde Türkiye’nin ilk ‘bitki sağlığı kliniği’ kuruluyor

Akdeniz bölgesinde yer alan bitkilerin sağlıkları, bitkilerde görülen hastalıkların teşhisi ve hastalıklara yol açan etkenleri araştırmak için kurulması planlanan Mustafa Kemal Üniversitesi Bitki Sağlığı Kliniği için ön görüşmeler tamamlandı.

Ziraat Fakültesi içinde bitki sağlığı kliniği olarak küçük bir laboratuarda zaten bölge çiftçi ve üreticisine hizmet verildiğini aktaran Bitki Koruma Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şener Kurt, ancak kurulması planlanan klinikle birlikte tüm ülkeye hizmet edilmesinin planlandığını kaydetti. Prof. Dr. Şener Kurt, amaçlarının bitkilerde görülen hastalıkları araştırmak ve bunun çözüm yollarını bulmak olduğunu söyledi.

Kliniğin önümüzdeki yıl içinde faaliyetlerine başlamasının planlandığını dile getiren Prof. Dr. Şener Kurt, “Bu yılsonunda veya gelecek yıl içinde klinik kurulmuş olacak.” dedi.
Amaçlarının üreticiyi yaşadığı sorunlardan kurtarmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kurt: “Üniversite içerisinde bu alanda elde ettiğimiz teknik bilgi ve bilimsel bulguları sonuçları tamamen üreticiye aksettirmek amacındayız. Bunun içinde üniversiteyle üreticiler arasında bir irtibat kanalı oluşturmak istiyoruz. Aynı zamanda tarıma dayalı sanayi ve ihracatçılarla da işbirliğine girerek bu konuda çözüm üretmek amacıyla yola çıkmış olduk.” diye devam etti.
Üreticinin yaşadığı en büyük sorunun yanlış tanı sonucu yanlış ilaçlar kullanmak olduğuna dikkat çeken Kurt, klinikle büyük oranda bu sorunu çözeceklerini anlattı. Prof. Dr. Kurt: “Genellikle üründe bozulma kuruma veya üretimde yaşadığı herhangi bir sıkıntı konusunda; örneğin bir meyvede, bir fidede, ağaçta yaşadığı sorunda nedenini tam olarak saptayamıyorlar ve yanlış tanılar koyabiliyorlar. Yanlış tanı sonrasında da yerinde olmayan etkisiz bazı başta kimyasal savaşım gibi yöntemlere başvuruyorlar. Dolayısıyla kullandıkları tarım ilaçlarının çoğu zararlı hem çevreye, hem insan sağlığına hem de gıda güvenliğine ilişkin alanlarda olumsuz sonuçlar ortaya çıkıyor. Kimyasal ilaçların doğru şekilde kullanılmasını istiyoruz. Çünkü bu ilaçlar kansere varan olumsuz etkilerin ortaya çıkmasına neden oluyor.” ifadelerini kullandı.

Bitki sağlığı kliniğinin işleyişi konusunda da bilgiler veren Kurt; “Üreticiler temel bir sorunla karşılaştıkları vakit bitki sağlığı kliniğine şahsen veya internet üzerinden başvuru yapabilirler. Merkezimize bağlı gezici bir laboratuar kurulacak. Özellikle arazide üreticinin tarlasında, bahçesinde sorunları tespit ederek burada çözümler üretilecek. Gerekirse herhangi bir kimyasal savaşım uygulanacaksa herhangi bir tarım ilaç kullanılacaksa bunun için üreticiye bir reçete yazıyoruz.” dedi.

MEYVELERDE İLAÇ KALINTILARININ ÖNÜNE GEÇECEĞİZ
Hasada yakın dönemlerde meyveler üzerinde ilaç kalıntıları olup olmadığını da araştırdıklarını belirten Kurt; “Bu dönemde üreticinin yapacağı değişik tarımsal ilaçlama uygulamalarını da kontrol altına alarak herhangi bir ilaç kalıntısı olmadan temiz sağlıklı bir ürün üretmesini sağlamış olacağız.” diyerek ilaç kalıntıları sıkıntısının sona ereceği kaydetti.
Bölge açısından önemli bir hizmete imza atılacağını aktaran Kurt; “Tarıma dayalı sanayide oldukça iyi bir hizmet sunacağını düşünüyoruz. Bölgemizde yoğun tarım ilacı kullanımı söz konusu. Bunlardan dolayı ürünlerde bir kalıntı sorunu yaşanmasını istemiyoruz. Ülkemiz yaş meyve sebzede 150 milyon tonluk bir ihracat potansiyeline sahip. Zaman zaman gönderilen ürünlerin geri döndüğünü biliyoruz. Yapacağımız uygulamalarda buların da önünü kesmiş olacağız ve daha sağlıklı bir ürünle dış piyasada daha yeni pazarlara ulaşma şansımız olacak.” dedi.

Klinik içerisinde bölge genelinde yaşanan bitki hastalıklarının sebebi olan zararlıların da birer örneğini sergilemeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Kurt şunları söyledi: “Bitkilerimizde görülen hastalıklara sebep olan zararlıları da kurutarak bekletiyoruz. Bunun içerisinde çok sayıda zararlı böcekler var. Bu zararlıları da hangi hastalığa sebep oldukları, hangi bölgelerde yaşadıkları gibi konularda bilgilerini aldıktan sonra klinik içerisinde yer alacak sergi alanında sergileyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

haber365

Bir Cevap Yazın