Ülkemizin Van Gölü’nden sonraki en büyük gölü olan ve ülkemizdeki tuz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Tuz Gölü, geride bıraktığımız günlerde yerli ve yabancı pek çok turistin odak noktası haline geldi. Bu turist akınının nedeni ise Tuz Gölü’nün normalden farklı olarak pembe renge bürünmesi oldu.
Normalde rengi buz mavisine yakın olan Tuz Gölü, toplu iğne ucundan çok daha küçük ”Dunaliella salina” adı verilen bir tür su yosununun (alg) ürettiği karoten madde ve halo bakterilerin sayısındaki artış nedeniyle pembe renge bürünüyor.
Tuz Gölü düzenli olarak her yıl renk değiştiriyor
Ülkemizin en sığ gölü olan Tuz Gölü, aslında ilk defa renk değiştirmiyor. Bilindiği üzere Tuz Gölü, hemen her sene, yılın belirli dönemlerde kırmızı-pembe arası bir renge bürünüyor ve görenleri büyülüyor. Bu durum, sanılanın aksine oldukça normal bir durum ve endişe etmeye gerek yok.
Kış aylarına doğru eski rengine dönüyor
Konya, Ankara ve Aksaray il sınırları içinde bulunan Tuz Gölü, ilkbahar ve yaz aylarında pek çok göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor. Pembe renkleriyle bilinen flamingoların da uğrak noktası olan Tuz Gölü’nde kış aylarına gelindiğinde yağışların artması ve sıcaklığın düşmesiyle birlikte sular tekrar yükseliyor ve oluşan pembelik kayboluyor.
Bir film sahnesi gibi: Tek bir karede pek çok renge şahitlik ediyoruz
Tek bir karede pembe, beyaz, yeşil, kahverengi ve mavinin farklı tonlarını görebiliyoruz. Bir ressamın paletinden çıkmış gibi duran bu fotoğraf, adeta bir film sahnesinden fırlamış gibi duruyor.
Halk, senede bir defa yaşanan bu doğa harikasının tadını çıkarıyor
Yerli ve yabancı pek çok insan, yaşanan bu doğa harikasının tadını çıkarmak ve fotoğraflamak için Tuz Gölü’ne akın etti.
Antarktika’yı pembe renge boyamışlar gibi
Bu fotoğrafsa Dünya’nın Güney Kutup Noktası Antarktika’yı andırıyor, tek bir farkla: pembe renk. Tuzların oluşturduğu beyazlık ve suda oluşan pembe renk tam bir doğa harikası.