Türkiye’nin sivri biber başta olmak üzere biber üretim üssü konumundaki Antalya’nın Demre İlçesi’nde üretilen 20 çeşit biber, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Rusya’ya ihraç ediliyor. Yeşil, sarı, mor, kırmızı ve pembe renkte üretilen biber türleri iç pazarda da tüketiliyor.
Demre’de, turizm cenneti olmasına rağmen turizm tesislerinin yetersizliği nedeniyle halk geçimini tarımla sağlıyor. İlçe ekonomisinin yüzde 90’ı tarıma dayalı. Bu nedenle Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminin üssü konumundaki Demre’de, üretimde her gün yeni yöntemlerin yanı sıra ürün çeşitliliğine önem veriliyor.
20 TÜR BİBER ÜRETİLİYOR
Ürünlerde ilaç kalıntısı sorununun oluşmaması için biyolojik üretimde pilot bölge ilan edilen Demre’de, 20 çeşit biber yetiştiriliyor. İlçedeki toplam tarım alanının 6 bin 500 dekarında biber üretiliyor. Kış döneminde Türkiye’de üretilen ve ihraç edilen biberin büyük bölümünün yetiştiği Demre, en dikkat çeken biber türleri ‘kapya’, ‘California harikası, sarı, mor, kırmızı ve yeşil’, ‘Macar dolmalık’, ‘Macar çarliston’, çok acı olarak bilinen ‘Şili’, ‘pikanti’ ve ‘jalapeno’, ‘Yunan çarliston’, ilçenin adıyla ünlenen ‘Demre sivrisi’, ‘dolmalık’, ‘çarliston’ ve yeni bir tür olan ‘üç burun’ geliyor.
RENK RENK ÜRETİM YAPILIYOR
Yeşil, sarı, mor, kırmızı ve pembe renklerde üretilen biber, Avrupa ve Balkan ülkelerine ihraç ediliyor. Tamamen biyolojik mücadele yöntemlerinin kullanıldığı, kimyasal ilaç kullanılmayan, kimyasal gübre yerine hayvansal gübre kullanılan biber, üretim her aşamasında uzmanlar tarafından kontrol ediliyor. Özenle üretilen biber, Demre’den Almanya, Rusya ve Romanya başta olmak üzere İsviçre, Avusturya, Macaristan, Bulgaristan, Ukrayna, Fransa, Arnavutluk ve Bosna Hersek’e ihraç ediliyor.
FİYAT ARALIĞI
Yaş sebze ve meyve ihracatının önemli kalemlerinden biri olan biberin fiyatı ise şu anda türüne göre 1,5 lira ile 7 lira arasında değişiyor. Yaz döneminde üretimin artmasıyla birlikte fiyatı düşen biberin Demre Toptancı Hali’ndeki fiyatları ise şöyle:
“California sarı 6 lira, kırımızı 5 lira, dolmalık 3 lira, sivri biber 1 lira 60 kuruş, çarliston 1 lira 50 kuruş, Macar dolmalık 2 lira 70 kuruş, Macar çarliston 2 lira 20 kuruş, Şili kırmızı 7 lira, Şili yeşil 2 lira.”
BİYOLOJİK YÖNTEMLE ÜRETİM
Demre’de yaklaşık 100 dekar alanda biber üretimi yapan Rıza Sarıca, Demre’nin tek başına ihracata yönelik biber üretimini karşılamaya çalıştığını söyledi. Üretimin her aşamasında biyolojik yöntemler kullandıklarını kaydeden Sarıca, “Hiçbir ilaç kullanmadan böcekle mücadele ederek üretim yapıyoruz. İlaç kalıntısı bulunmadığından sağlık açısından tehlike oluşturmayan ürünlerimizin tamamına yakını Balkan ve Avrupa ülkeleri ile Rusya’ya ihraç ediliyor” dedi.
ÜRÜN YELPAZESİ GENİŞLETİLİYOR
Demre Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hüseyin Şahin ise ilçenin coğrafi konumu ve iklim itibarıyla örtü altı tarıma elverişli olduğunu söyledi. Özel iklimi dolayısıyla turfanda sebzeciliğin yaygın olduğuna işaret eden Şahin, üretim kalemleri arasında turfanda biberin önemli yer aldığını vurguladı. Üretimde biyolojik yöntemler kullanıldığı için ürünlerin ihraç edildiğini ve pazar payının yüksek olduğunu kaydeden Şahin, “İlçe ekonomisi büyük oranda tarıma dayanıyor. Bu nedenle tarımsal alanda sürekli yenilik peşinde olan üreticilerimiz, aynı zamanda ürün yelpazesini de genişleterek, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünya pazarında söz sahibi konumunda” diye konuştu. –
haberler.com