Türkiye’nin Fidanını Ürettiler, Şimdi Süt Sektörüne Girdiler

0
1146

İzmir’in Ödemiş İlçesine Bağlı Bademli Beldesindeki Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde Süt Ürünleri Üretimi de Başladı.

Medat Şenay – Türkiye’de dikilen her üç meyve fidanından ikisinin üretiminin yapıldığı İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı Bademli beldesindeki tarımsal kalkınma kooperatifinde süt ürünleri üretimi de başladı.

Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, fidan üretiminde elde ettikleri başarıdan sonra yaklaşık bir yıl önce sütçülük sektörüne girdiklerini ve bir yıldır da kurdukları fabrikada deneme üretimi yapıldığını söyledi.

Kooperatifin 65 üyesiyle süt üretimine başladığını ve günde 30 ton civarında süt üretildiğini belirten Selçuk Bilgi, yaklaşık bir yıldır günde 7 tonluk deneme üretimi yapıldığını söyledi. Saatte 5 ton sütün işlenebileceği fabrikada sipariş üretimi yaptıklarını ve seri üretime geçmeye hazır olduklarını belirten Bilgi, şunları söyledi:

“Fidancılıkta verdiğimiz emeğin, yüksek kalitenin bir örneğini de sütçülük sektöründe verelim diye süt sektörüne girdik. Ortaklarımızın ürettiği sütlerin daha kaliteli, standardı yüksek ve hijyenik olması için önce altyapıyı oluşturduk. Ortaklarımıza soğuk süt tankları dağıttık, süt sağım üniteleri kurduk. Ortaklarımız hijyenik ortamda el değmeden sağımlarını yapıyor ve soğuk süt tanklarına aktarıyorlar. Kamyonlarımız da üreticiden topladığı sütü fabrikaya getiriyor. Üreticiden fabrikaya süt el değmeden toplanıyor. Sonrasında süt üretimi çok karlı olmadığı için süt ürünlerine yöneldik. Fabrika kurduk, deneme üretimine başladı. İlk etapta yoğurt, pastörize süt, ayran, kaşar peyniri ve tereyağı gibi mamullerin üretimlerini yaptık. Yaklaşık 1 yıldır deneme üretimi yapıyoruz, bu işi başaracağımıza inandık ve şimdi de tüketiciye ulaşmak için pazar arayışlarına başladık.”

Üreticiden toplanan yaklaşık 30 ton sütten 7 tonunun deneme üretiminde kullanıldığını, kalan sütün ise büyük firmalara satıldığını belirten Selçuk Bilgi, temel hedeflerinin sütün tamamını fabrikada işlemek olduğunu, fabrikanın kapasitesinin buna uygun olduğunu ifade etti. Fabrikada bir saatte işlenen 5 ton sütten yaklaşık 3.5 ton mamul üretilebildiğini vurgulayan Bilgi, sipariş üzerine üretim yapıldığını, yoğurt, ayran ve kaşar peyniri üretiminin öne çıktığını bildirdi.

İzmirli tüketicilere ulaşmak istediklerini, ancak büyük hipermarketlerden çok marketleri ve şarküterileri hedeflediklerini belirten Bilgi, bayilik talepleri aldıklarını, pazar araştırmasını bitirdikten sonra bayilikler verileceğini kaydetti. Kalite ve hijyenden ödün verilmediğini dile getiren Bilgi, şöyle devam etti:

“Doğal, annelerimizin yaptığı yoğurt tadında bir yoğurt üretiyoruz. İzmir’in en ücra köşesine kadar dağıtım yapmak ve yoğurdumuzu tattırmak istiyoruz. Fabrikamız yüzde 30-40 kapasiteyle çalışıyor. Üreticilerimizin mağduriyetini önlemek için tam kapasiteye çıkmak istiyoruz. Çünkü süt fiyatları çok düştü, yem fiyatları aşırı derecede arttı. Bugün hayvanların verdiği süt, yem alımına yetmiyor. Bugün elde edilen sütle yem alamıyorsunuz, süt üreticisi mağdur oluyor. Bu mevsimde süt çoğaldı, yüzde 20’lik mevsimsel artış var. Büyük üreticiler süt almıyorlar. ‘Üreticinin elindeki sütlerin tamamı alınacak ve süt tozu yapılacak’ şeklinde Tarım Bakanlığı’ndan açıklamalar var, ama büyük üreticilerin ellerinde yüksek stoklar var, süt almıyorlar. Haziran ayından itibaren fabrikamızı yüzde 100 kapasiteyle çalıştırmayı hedefliyoruz. İneğin memesinden insanın midesine el değmeden hijyenik üretim yapıyoruz, bununla gurur duyuyoruz.”

Selçuk Bilgi, kısa süre içerisinde Türkiye’nin en önemli süt işleme fabrikaları, en tanınmış markaları arasına girmek istediklerini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Haberler.Com – www.haberler.com

Bir Cevap Yazın