Antalya Körfezi’nde 4 yıl önce varlığı tespit edilen Kuzey Atlantik’e özgü Aztek karidesi sayısında bilimadamlarını da şaşırtan bir artış oldu Balıkçılar, bölgedeki acısu kaynaklarında kilolarca karides avlamaya başlarken, aquakültüre çok uygun bir tür olduğu belirtilen Aztek karidesinin yetiştiriciliğinin başlamasının, Türkiye ekonomisine önemli katkıları olacağı ifade edildi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökoğlu: “Bugün Tayland dünyanın en büyük karides üreticilerinden. Bu nedenle Uzakdoğu insanı karidesi ‘Mavi Devrim’ diye adlandırıyor. Bizde neden olmasın”
GÜÇ GÖNEL – Antalya Körfezi’nde 4 yıl önce varlığı tespit edilen Kuzey Atlantik’e özgü bir türü olan Aztek karidesinin popülasyonunda artış kaydedildi.
Kuzey Atlantik’e özgü bir tür olan ve 4 yıl önce Antalya Körfezi’nde de görülmeye başlanan Aztek karidesinin (Farfantepenaeus aztecus) popülasyonunda son günlerde bilimadamlarını bile şaşırtan bir artış tespit edildi. Balıkçılar, körfeze boşalan bazı Acısu yataklarında kilolarca karides yakalamaya başlarken, çeltik tarlalarını sökerek karides yetiştirmeye başlayan ve bu sayede dünyanın bir numaralı karides ihracatçısı ülkelerden biri haline gelen Tayland’ı örnek gösteren uzmanlar, Akdeniz kıyısının tuzlu topraklarının karides yetiştiriciliği için çok uygun olduğuna işaret etti.
Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aztek karidesinin, Akdeniz’de yetişen jumbo karides türlerinden bile daha büyük olduğunu vurguladı. Bu karides türünün boyunun 30 santime kadar çıkabildiğine dikkati çeken Gökoğlu, Aztek karidesinin, çok hızlı büyümesi, aquakültüre uygun olması sayesinde dünyada yetiştiriciliği yapılan türler arasında yer aldığını söyledi.
Doç. Dr. Gökoğlu, 4 yıl önce Antalya Körfezi’nde görülen birkaç karidesin sayısının 4 yılda “inanılmaz” bir yükseliş kaydettiğinin altını çizdi. Antalya Körfezi’ne boşalan bazı Acısu kaynaklarında avlanan balıkçıların ağlarına kilolarca karides takıldığını anlatan Gökoğlu, “Bir acı su kaynağında ağlardan günde 70-80 kilo karides çıkabiliyor” dedi.
“Hakim tür olma yolunda”
Gökoğlu, Aztek karidesinin popülasyonundaki hızlı artışla Antalya Körfezi’nde hakim tür olma yolunda olduğunu bildirdi. Bunun Türkiye için büyük avantaj olduğunun altını çizen Gökoğlu, hükümet ve özel sektörün doğru yatırımlarıyla Akdeniz kıyılarında turizm yapılmayan alanların karides yetiştiriciliği için kullanılabileceğine işaret etti.
“Türkiye hiçbir zaman kaynaklarını tek yöne yönlendirmemeli. Bu kaynaklar birbirini bütünleyici olmalı” diyen Gökoğlu, bunun için Tayland’ı örnek gösterdi. Çeltik üretimi yapılan ülkede bazı girişimcilerin tarlalarını karides yetiştirmek için kullanmaya başladığını anlatan Gökoğlu, şöyle konuştu:
“Geçmiş yıllarda pirinç yetiştirilen arazilerde bir an geldi karides yetiştiriciliği yapılmaya başlandı. Üreticiler pirinçten bir kazanıyorlarsa karidesten 8 kazanmaya başladı. Bugün Tayland dünyanın en büyük karides üreticilerinden. Bu nedenle Uzakdoğu insanı karidesi ‘Mavi Devrim’ diye adlandırıyor. Bizde neden olmasın? Bu konuya sadece Antalya olarak da bakmamak lazım. Hatay, Çukurova toprakları var. Bu tür, o tarafa doğru da dağılımını genişletiyor. Gerekli alanı bulup yatırım yapılırsa Türkiye karides ihracatçısı bir ülke haline gelebilir.” – Antalya
Kaynak: Haberler.com