Suriye’den talebin iyileşmesi, Yakın Doğu ve Sahra altı Afrika ülkelerinden satın almaların sağlıklı gitmesi sonucu Türkiye’nin 2013-2014 dönemi un ihracatının 2,8 milyon tona ulaşması bekleniyor.
Okan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, yaptığı açıklamada, Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) son raporuna göre, 1 Temmuz 2013-30 Haziran 2014 dönemi buğday eşdeğeri cinsinden dünya un ticaretinin, bir önceki sezona kıyasla 130 bin ton yükselip 12 milyon 610 bin tona çıkmasının beklendiğini söyledi.
Önceki sezona nazaran bu artışın, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ve Asya’daki ithalatçıların, Kazakistan’da öğütmelik buğdayın daha fazla bulunabilirliğinden yararlanmasından kaynaklandığına ilişkin not düşüldüğünü belirten Boyacıoğlu, Kazakistan’ın zayıf üretimi ve önemli un ithalatçısı olan Endonezya’nın ithalat tarifesi uygulaması nedeniyle önceki yıl olağan dışı düşük bir un ticareti görüldüğünü dile getirdi.
Kazakistan’ın un ihracatının, geçen sezona göre yaklaşık 600 bin ton artışla 3 milyon tona yükseleceğinin öngörüldüğünü vurgulayan Boyacıoğlu, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin 2013-2014 dönemi un ihracatının, 230 bin tonun üzerinde yükselmeyle 2,8 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu önemli orandaki artışın, Suriye’den talebin iyileşmesi, Yakın Doğu ve Sahra altı Afrika ülkelerindeki satın almaların sağlıklı olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Buna göre, dünya un ihracatı liginde Türkiye, birinciliğini sürdüren Kazakistan’ın ardından ikinci sırada yer alacak.”
Önde gelen ihracatçılardan Avrupa Birliğine (AB) üye 28 ülkenin ise 1,1 milyon tonluk un ihracatının öngörüldüğünü anlatan Boyacıoğlu, IGC’nin, Arjantin’in dış satımının, hükümetin ihracatı engelleyici uygulamaları ve üreticiden değirmenciye buğdayın tok satışına ilişkin raporlar dikkate alınarak 1 milyon tondan 200 bin tona düşürüldüğünün belirtildiğini aktardı.
Özbekistan’ın satın almalarının 1,4 milyon tona, Afganistan’ın ithalatının ise 1,3 milyon tona yükseleceğini bildiren Boyacıoğlu, Irak’ın satın alımlarının, büyük oranda Türkiye’den olmak üzere 1,3 milyon ton düzeyinde kararlı bir şekilde kalacağının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
haber365