Türkiye’yi Il Il Gezip Topluyorlar! Alzaymır’ın En Büyük Düşmanı

0
8695
Türkiye’yi Il Il Gezip Topluyorlar! Alzaymır’ın En Büyük Düşmanı

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından “Türkiye Mantar Gen Kaynaklarının Bir Araya Gelmesi ve Muhafaza Edilmesi” projesi kapsamında ormanlarda yetişen natürel mantarlar bir araya geliyor.

Mustafa Kemal Soylu ve Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Baybaş, Kastamonu’ya gelerek ormanlarda yetişen mantarları topladı. Özellikle Vasıta ilçesini ve Hanönü ilçesi sınırlarında bulunan ormanlardaki mantarları toplayan Dr. Mustafa Kemal Soylu ve Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Baybaş, tüm Türkiye’yi dolaşarak ormanlarda yetişen değişik cinsteki mantarları toplayacaklarını kaydoldular.

Özellikle Kastamonu’nun Vasıta ilçesinde reishi ve aslan yelesi mantarlarını toplayan Dr.
Mustafa Kemal Soylu, “Mantarlar üzerine değişik araştırmalar yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi de tabiatta ekonomik ehemmiyeti olan ve tıpta kullanılan natürel mantarları toplayıp bunların laboratuvarda tohumlarını alıp gizliyoruz. Şu ana kadar 1000’e yakın değişik tüylere ait tohumlar elde ettik. Bunlardan yoğunluklu olarak istiridye mantarının yabanileri var, çaşır mantarı var, kulacık mantarı var, tıbbi mantarlardan reishi mantarı var, aslan yelesi var. Bu cinsleri topluyoruz, gen kaynağı olarak gizliyoruz.

Bizim gen bankamızda özellikle akışkan azotlu sistemde ömür boyu saklanıyor. Bunlardan ayrıca bizler çeşitler elde ediyoruz. 2018 senesinde bitirdiğimiz bir çalışmada istiridye mantarından yerli misel elde ettik. Bunu yerli misel olarak patente sunduk. Şu anda patent düzeyinde bulunuyor. İsmini de yaprak 77 koyduk. İkinci çeşidimizde kulacık diye bir mantar çeşidimiz bulunuyor. Onu da soylu 77 diye patente sunduk. Şu anda reishi mantarıyla alakalı eş bir çalışma yürütüyoruz.

Hem içeriği yüksek hem de verimli bir mantar, allahın izniyle yerli reishi mantarını da üreteceğiz. Bundan sonraki safhalarda önümüzdeki dönemlerde aslan yelesiyle alakalı çalışmalarımız olacak. Aslan yelesi de alzaymır hastaları için ehemmiyetli bir mantar. Sağlık problemleri olanlar özellikle Uzakdoğu bölgesinde bu mantardan çok yetiştiriliyor” dedi.

“REİSHİ VE ASLAN YELESİ MANTARLARI, ALTERNATİF TIPTA YAYGIN KULLANILIYOR”

Vasıta ilçesinin ormanlarında bulunan reishi ve aslan yelesi mantarının seçenek tıpta yaygın olarak kullanıldığını ifade eden Dr.

Uzak doğuda senelerdir bununla alakalı çalışmalar yapıyoruz. Çinliler, Japonlar, Koreliler, bu mantarı yaygın olarak seçenek tıpta kullanıyorlar. Uzak Doğuda yetiştiriciliği yaygın bir biçimde yapılıyor bu mantarın. Ama ülkemizde yetiştiriciliği ne yazık ki çok az, şu an bir tane firmamızda az ölçüde bir üretimi var. Oysa bu mantarın yabanisi ülkemizde olan bir mantar. Başka Bir Deyişle ülkemizde bu mantar yetiştirilebilir demektir. Özellikle kolay sistemlerle Kastamonu gibi fazla yatırım gerektirmeden, köylüler tarafından yetiştirilebilir.
Her şehri akustik sisteminde ehemmiyetli olan mantarlarını toplamaya çalıştık. Topladığımız mantarları gen bankamıza kattık. Bu hafta da Kastamonu şehrimize geldik. Dün Taşıt ilçemizde reishi ve aslan yelesi mantarlarını topladık. Bugünde Hanönü ilçesindeyiz. Burada da söbele mantarı ve kayın mantarını topladık. Bu güzergahta çalışmalarımız devam edecek. Projemiz Türkiye’nin tamamını içermektedir” biçiminde konuştu.

“ALSAN YELESİ MANTARI, UNUTKANLIĞA VE ALZAYMIR HASTALIĞINA KARŞI ÜSTÜN ÖZELLİKLERİ BULUNUYOR”

Taşıt ilçesinde topladıkları aslan yelesi mantarının unutkanlık ve alzaymır hastalığına karşı üstün özelliklerinin bulunduğunu belirten Baybaş, “Dün Taşıt ilçemizde topladığımız aslan yelesi mantarı, Uzakdoğu’da senelerdir kültürü alınan ve yetiştirilen bir cinstir.
Aslan yelesi mantarı, unutkanlığa ve alzaymır hastalığına karşı yapılan araştırmalar neticesinden üstün özellikleriyle ön tasarıya çıkan bir cinstir. Ülkemizde de bu mantarın kullanımı gün geçtikçe çoğalıyor. Bizlerde bu cins ile alakalı çalışmalarımız sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“KASTAMONU, BİYO-ÇEŞİTLİLİK OLARAK ZENGİN BİR İL”

Yalova’dan mantar araştırması için gelen takıma refakat eden Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Sabri Ünal da, şöyle konuştu: “Yalova’dan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden özellikle mantarların gen kaynaklarının bulunarak daha sonra bunların üretimi biçimindeki bir proje için Kastamonu’ya gelen dostlarımıza destekçi oluyoruz.

Daha kazançken yol kenarlarında söbele mantarlarını gördük. Hemen akabinde bir kayın kütüğünde istiridye mantarını baktık. Bu mantarları şehrimize gelen dostlarımız toplayarak natürel gen kaynağı olarak kendi projelerinde kullanacaklar”

Bir Cevap Yazın