Turunçgil üretim sezonu uzatılacak

0
1046
Turuncgil-uretim-sezonu-uzatilacak

Mersin’deki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda başlatılan projeyle turunçgil üretim sezonunun uzatılması hedefleniyor.

MERSİN – Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile TÜBİTAK’ın desteğiyle Mersin’in Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu’nda başlatılan projeyle, yeni çeşit portakal, mandalina, limon ve altıntop yetiştirilerek, üretim sezonunun uzamasıyla ihracatın artırılması hedefleniyor.

Çukurova Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu ve Batı Akdeniz Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortaklığında yürütülecek olan “Turunçgillerde sektörel gelişim ve ihracat şansını artıracak yeni çeşitlerini ve yeni turunçgil anaçlarını geliştirme projesi’ne başlandı.

Proje koordinatörü Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, projede görev alan kurum yetkililerine çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yeşiloğlu, sahipliğini Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üstlendiği, TÜBİTAK’ın da 3 milyon 400 bin lira destek verdiği projenin 4 yıl süreceğini ifade etti.

Projede yeni çeşit portakal, mandalina, limon ve altıntop yetiştirmeyi ve yeni turunçgil anaçları geliştirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Yeşiloğlu, ‘Daha çok verimin yanında çekirdeksiz iri ve albenisi yüksek erkenci ile geççi çeşitler geliştirmek istiyoruz’ dedi.

Türkiye’nin turunçgil ihracatında üretim sezonunun dar olması nedeniyle büyük sorun yaşadığını anlatan Yeşiloğlu, şöyle konuştu:

‘Erkenci ve geççi çeşitler geliştirerek sezonu uzattığımız takdirde, daha uzun süre turunçgil ihraç etme ve rakiplerimizin önüne geçme şansımız olacak. Bu nedenle bizim amacımız tüm dünyada öne çıkan, erkenci, geççi, iri ve çekirdeksiz yeni çeşitleri ortaya çıkartmaktır. Dünya özellikle çekirdeksiz turunçgile yönelirken bizim bu talebin gerisinde kalma gibi bir lüksümüz olamaz’ diye konuştu.

Yeni çeşitlerin her birini elde etmek için farklı yöntemlerin kullanılacağını dile getiren Yeşiloğlu, bunun yanında özellikleri beğenilen damak zevkine bağlı çeşitleri bir araya getirerek melezleme de yapacaklarını kaydetti.

Yeni anaç geliştirme hedefi hakkında da bilgi veren Yeşiloğlu, şöyle devam etti:

‘Türkiye’de bahçelerimizde kullanılan turunçgil anacının yüzde 95’i turunç üzerine aşılı. Turunç da göçüren hastalığına çok duyarlı. Bu hastalık artık Avrupa’dan ülkemize çeşitli yollarla çok hızla gelmeye başladı ancak yayılmıyor. Yayıldığı takdirde turunç anaçlarımızın yüzde 95’i tehdit altında olabilir. Dolayısıyla turunç anacına alternatif yeni anaç geliştirmemiz gerekmektedir. Bu yönde çalışmalarımız var. Burada da iki yöntem kullanıyoruz. Bunlardan biri klasik melezleme yöntemi, diğeri de laboratuvarda gerçekleştirdiğimiz somotik melezleme. Proje çalışması esnasında yaklaşık 40-50 bin bitki elden geçirilecek. Ümit ediyorum ki bu projede önemli aday bitkiler 4 yıl sonra ortaya çıkacak ve uygun olanlar tescil edilerek üreticilerin hizmetine sunulacak’

haber365

Bir Cevap Yazın