Tütün Tripsi (Thrips tabaci L.)

0
2102
tütün trispi

Erginleri 0.8-0.9 mm boyunda açık sarı veya esmerimsi renktedir. Vücutları silindir şeklinde olup, abdomen incelerek son bulur. Kanatların kenarları kirpik şeklinde saçaklıdır. Nimf ergine çok benzer. Yumurta oval şeklinde 0.3 mm boyda ve beyaz renktedir. 1. Dönem nimf beyaz, 2. dönem nimf açık sarı renkte ve 0.9 mm boydadır.

Kışı ergin halde çeşitli bitkiler üzerinde geçirirler. etarim.netYumurtalar yaprakların alt yüzüne ve doku içine paketler halinde bırakılır. Genel olarak yumurtadan 4-5 gün içinde nimf çıkar. Yılda 4-6 döl verir.

Ergin ve nimfleri pamuk bitkilerinin yaprak ve saplarını ağız parçalarıyla zedeleyerek özsuyunu emerler. Bitkilerde zararlının beslendiği yerler bir süre sonra gümüşi veya beyazımsı bir renk alır. En belirgin zararı yaprakların alt yüzünde damarlar boyunca oluşan gümüşi lekelerdir.etarim.netYoğun olduklarında yapraklar kıvrılır ve daha sonra esmerleşerek vaktinden önce dökülür
Doğal düşmanları
Tütün tripsi’nin, etkili pek çok doğal düşmanı bulunmaktadır Şekilde Ülkemizde tespit edilen doğal düşmanlar aşağıda verilmiştir :
Doğal düşmanların bilimsel adı

Aeolothrips intermedius (Bag.) (Thys.: Aolothtripidae)
Chrysoperla carnea (Staph.) (Neur.: Chrysopidae)
Scymnus spp. (Col.: Coccinellidae)
Orius spp. (Het.: Anthocoridae)
Deraeocoris spp. (Het.: Miridae)
Nabis spp. (Het.: Nabidae)
Geocoris spp. (Het.: Lygaeidae)

Mücadelesi
a) Kültürel önlemler:
Tütün tripsi, pamuktan başka; tütün, soğan, sarmısak, çeşitli sebze, yer fıstığı ve pancar gibi birçok bitkilerde de bulunması nedeniyle bu bitkilerin pamuk aralarına ekim ve dikimlerinin yapılmaması yararlı olur.

b ) Biyolojik mücadele:
Uygulanan bir biyolojik mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

c) Kimyasal mücadele:
Pamukta erken dönemde görülen ve Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi pamuk alanlarında sorun olan tütün tripsine karşı gerekli olmadıkça ilaçlı mücadele yapılmamalıdır. Zira bu dönemde zararlıyı baskı altında tutabilecek yararlı türlerin etkinliği söz konusudur. Ancak ağır bulaşma söz konusu olduğunda (kontrol edilen bitkilerde bulaşık bitki oranı % 15’i geçiyorsa) ilaçlı mücadele düşünülmelidir.
Tütün tripsi’nin kimyasal mücadelesinde kullanılan ilaçlar ve dozları çizelge de yer almaktadır.

Bir Cevap Yazın