Tuzda domates ekecekler

0
985
Tuzda domates ekecekler

İstanbul Kültür Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri, tuz oranı yüksek toprakta tarım yapacak.

30 yıldır eğitim sektöründe faaliyetgösteren İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) yenilikçi uygulamalarıyla toplumun her alanında fayda yaratmayı hedefliyor. İlk 15 yılda yaklaşık 300 milyon dolarlık yatırım yapan üniversite bugün yedi fakülte, üç meslek yüksekokulunda 8 binden fazla öğrenciye eğitim veriyor. Bugüne kadar 9 bine yakın mezun veren İstanbul Kültür Üniversitesi bilimsel projelerini ise Ataköy, Şirinevler ve İncirli’de bulunan yerleşkelerinin dışına taşıdı.

TÜBİTAK’TAN DESTEK
Üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü sadece İstanbul’da değil Türkiye’nin dört bir yanında bilimsel projelere imza atıyor. 17 proje için TÜBİTAK’tan yaklaşık 400 bin liralık destek aldı. Projelerin 12’si ise 25 İKÜ’lü öğrenciye ait. Bunlardan biri de Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tarım alanlarının artırılmasına yönelik. İKÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Çimen Atak, aile işletmesinde çalışmaya hazırlanan bir öğrencinin laboratuvarda doku kültürüyle orkide yetiştirilmesine yönelik çalışma yaptığını belirtti. Atak, “Bir başka öğrenci grubumuz da tarımı önemli ölçüde etkileyen topraktaki yüksek oranda tuz problemini soya ve domates bitkilerinde ele aldı. Bu amaçla, tuzluluğa tolerans mekanizmalarının aydınlatılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor” dedi. Çalışmalar doğrultusunda GAP Bölgesi’nde domates ve orkide tarımı yapılmasına yönelik görüşmeler yürütülüyor.

2 MİLYON $’LIK MERKEZ
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencileri ayrıca kişiye özel tıp uygulamalarında genlerin önemini araştıran çalışmalar yürütüyor. Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver, uluslararası bakış açısıyla sürdürülebilir yönetimi benimsediklerini ve bu doğrultuda 2 milyon dolara mal olan Yabancı Dil Merkezi kurduklarını belirtiyor.

KANSER İÇİN ÇALIŞIYORLAR
İKÜ’de öğrenciler laboratuvarlarda kanser hastalığı üzerine de çalışmalar yürütüyor. Özellikle kanser biyolojisi alanında yürütülen projelerde meme, kolon ve prostat kanseri türlerinde hücre bölünme hızını azaltmaya yönelik araştırmalar yapılıyor. Geleceğin bilim insanları, hücre bölünme hızını durduran yeni ilaç adaylarının meme, prostat ve kolon kanseri hücrelerinde etkilerini tespit ediyorlar. Ayrıca kişiye özgü tıp uygulamalarına yönelik olarak gen çalışmaları da yapılıyor.

BEYİNMER DÜNYAYA AÇILIYOR
Üniversite bünyesinde dünyaca ünlü bilim insanı Prof. Dr. Erol Başar yönetiminde kurulan Beyin Dinamiği Kognisyon ve Karmaşık Sistemler Araştırma Merkezi (BEYİNMER) uluslararası projelerle adından söz ettiriyor. 41 bilimsel makale, 64 uluslararası bildiri yayımlayan merkez, küresel toplantılarla da bilime hizmet veriyor. BEYİNMER alzheimer, iki uçlu duygu durum bozukluğu gibi hastalıklarda beynin dinamik yapısındaki değişiklikleri inceliyor ve erken tanı yöntemleri üzerinde çalışıyor.

kaynak:http://retailnews.com.tr

Bir Cevap Yazın