TZOB başkanı Bayraktar tarımın sorunlarını değerlendirdi

0
1151

TZOB Şemsi BayraktarKONYA (İHA) – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarımın en büyük sorununun girdi fiyatlarındaki yükseklik olduğunu söyledi.

Konya Ziraat Odaları 2011 yılı Olağan İl Kongresi’ne katılan Şemsi Bayraktar, Türkiye’de tarımın en büyük sorununun girdi fiyatlarındaki yükseklik olduğunu belirterek, “Benim çiftçim bazılarına göre devletimin sırtına yük. Benim çiftçim gübre alırken, mazot alırken, tohum alırken devlete vergisini peşin peşin verir. Benim çiftçime kimse sırtıma yük diyemez. Bugün dünyanın en pahalı mazotunu ve gübresini kullanıyoruz. Sağolsun sanayicimiz de ne zaman çiftçim tarlaya girse gübre fiyatına zam yapıyor.

Çiftçinin öz kaynağı yok ki, zamanında bu gübreyi alsın da bir yere stoklasın. Böyle bir şansı yok. Onun için buradan sanayicimize de sesleniyorum; biraz insaflı olsunlar. Bu şekilde zam yapmak suretiyle çiftçimizin gübre kullanması mümkün değil, gübre tüketiminin Türkiye’de artması da mümkün değil. Gübre tüketim miktarlarına bakıldığında hep 5 milyon ton civarında seyreder. Bulgaristan ve Romanya’nın 3’te 1’i kadar gübre kullanıyoruz. Bir tarım ülkesine bu yakışmaz. Bunları gözardı etmeyeceğiz” dedi.

Bayraktar, Türkiye’de arazilerin parça parça olduğunu ve arazi toplulaştırılması olmadığı için reel bir tarım politikası izlenemediğini ifade ederek, “Baba ölüyor, çocukları araziyi parçalamaya devam ediyor. Mirasçılar araziyi parçalamaya devam ediyor. Fransa’da arazi büyüklüğü 200 dekara yakın. Arazi toplulaştırma ofisi arazi toplulaştırmak için hala çalışıyor. Bizim arazi büyüklüğümüz 50 dekar, Karadeniz’e gidin 13 dekar. Bu da tek arazi değil, adamın 2-3 yerde parçalı arazisi var, toplamı 50 dekar. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Biz bu çalışmaya 50 yıl önce başlayıp bitirmeliydik. Aşağı yukarı 500 bin hektar arazi, toplulaştırma kapsamına alındı ve toplulaştırıldı. Yılda 1 milyon hektar araziyi toplulaştırmak suretiyle önümüzdeki 10 yılda 10 milyon hektar araziyi toplulaştıramazsak işimiz çok zor” şeklinde konuştu.

 

 

ORTADOĞU’DAKİ SORUN GIDA FİYATLARI

Son aylarda Ortadoğu ülkelerinde yaşanan isyanlara da değinen Bayraktar, “Bu isyanlara baktığımızda her birinin asıl başlama nedeni gıda fiyatlarındaki artış ve yoksul halkın bu gıdalara ulaşamaması. Asıl neden bu. Türkiye’de bu konuda geç kalmadan gereken önlemleri almalıdır” dedi.

Konuşmaların ardından TZOB’a delege olarak gönderilecek 5 asil 5 yedek üyenin seçimine geçildi.

Bir Cevap Yazın