TZOB Başkanı Bayraktar: Türk tarımında inanılmaz bir ihracat potansiyeli var

0
953
TZOB Başkanı Bayraktar: Türk tarımında inanılmaz bir ihracat potansiyeli var

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde gıda ve tarım ihracatının 15.5 milyar doları aştığını, bu dönemdeki ithalatın ise 10.9 milyar dolarda kaldığını bildirdi.

Türk tarımında inanılmaz bir ihracat potansiyeli olduğunu belirten Bayraktar, “Çiftçimiz, sorunları çözülürse, rekabet koşulları sağlanırsa, Türkiye’nin ihracatta dünyanın en büyük ülkeleri arasına girmesini sağlayabilir” dedi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada Şubat ayı itibarıyla gıda ve tarım ihracatının son bir yıllık dönemde 15 milyar 520 milyon 158 bin dolara, pamuk, pamuk ipliği, pamuklu mensucatla bu rakamın 17 milyar 364 milyon 944 bin dolara yükseldiğini belirtti. Bu dönemde gıda ve tarım ithalatın 10 milyar 911 milyon 411 bin dolar olduğunu, buna pamuk, pamuk ipliği ve pamuklu mensucat dahil edildiğinde 13 milyar 301 milyon 317 bin dolara çıktığını bildiren Bayraktar, Şubat itibarıyla 12 aylık dönemde gıda ve tarımın 4 milyar 608 milyon 747 bin dolar dış ticaret fazlası verdiğini vurguladı.

-TARIM KRONİK DIŞ TİCARET AÇIĞINI BİR ÖLÇÜDE KAPATIYOR-

Kronik bir şekilde dış ticaret açığı veren Türkiye’nin bu açığını 4.6 milyar doların üzerinde fazla vererek gıda ve tarımın bir ölçüde kapattığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Şubat ayı gıda ve tarım ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 6.22 artışla 1 milyar 243 milyon 43 bin dolardan 1 milyar 320 milyon 318 bin dolara çıkarken, ithalat yüzde 3.95 artışla 756 milyon 681 bin dolardan 889 milyon 274 bin dolara yükseldi. Gıda ve tarım, Şubat ayında 222.8 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.”

-TÜRKİYE, GIDA VE TARIMDA İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI-

Türkiye’nin, gıda ve tarımda yüksek düzeyde dış ticaret fazlası verdiğini bildiren Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Şubat ayında genel ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64.12’de kalırken, gıda ve tarımda bu oran yüzde 14.47’yi buluyor. Gıda ve tarımda ihracatın ithalatı karşılama oranı, Şubat ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde yüzde 142.24’e ulaşıyor. Rakamlar da gösteriyor ki Türkiye gıda ve tarımda net ihracatçı bir ülke. Önemli bir miktarda dış ticaret fazlası veriyor. Aslında rakamlar Türk tarımının potansiyelinden çok uzakta. Türk tarımının inanılmaz bir ihracat potansiyeli var. Rahatlıkla, ülke nüfusunu beslemenin yanı sıra, 50 milyon turisti, başta Orta Doğu, Orta Asya, Kafkaslar, Kuzey Afrika ve Rusya olmak üzere çok büyük bir alanın gıda açığını kapatabiliriz. Potansiyel açısından Türkiye ile karşılaştırılamayacak ülkeler; örneğin Hollanda bile 50-60 milyar euroluk bir ihracat yapabiliyor. Türk tarımı da bu rakamlarda ihracatı rahatlıkla gerçekleştirebilir.”
Bayraktar, bunun için tarımın yapısal sorunları çözülmesi, çiftçinin finansman sıkıntısının giderilmesi, rekabet koşulları sağlanması, girdi fiyatlarının makul seviyelere çekilmesi gerektiğini, bunlar yapılırsa çiftçinin Türkiye’nin ihracatta dünyanın en büyük ülkeleri arasına girmesini sağlayabileceğine dikkati çekti.

haber724

Bir Cevap Yazın