ULUSAL SÜT KONSEYİ: Sütü Karalamaya Kimsenin Hakkı Yoktur

0
962
ulusal süt konseyi

ulusal süt konseyi

“Binlerce Çiftçinin Büyük Emeklerle Ürettiği Sütü Karalamaya Kimsenin Hakkı Yoktur”

Ülkemiz gıda güvenliğinde önemli bir süreci başlatmıştır. Gıda güvenliğinin, yasal güvenceye alınması son derece sevindiricidir. Yeni yürürlüğe giren yasal düzenlemelerin uygulanmasını ve gıda güvenliğinin sağlanmasını Ulusal Süt Konseyi olarak önemsiyor ve destekliyoruz.

İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre için oldukça önemli olan bu düzenlemelerin, kamuoyuna bazı kişi ve kuruluşlar tarafından yanlış, eksik ve çarpıtılmış şekilde aktarılması halk sağılığı ve beslenme açısından hatalı görüşlerin oluşmasına yol açmaktadır. Hele “süt” kadar önemli bir gıdanın konu edilmesi daha da önem arz etmektedir.

Son günlerde “süt” ile ilgili sorumsuzca yapılan haberlerin toplum üzerinde nasıl bir etki bırakacağını ve beslenme düzenini nasıl alt üst edeceğini düşünmeden yayın yapmak büyük bir hatadır.

Önce gazlı içeceklerin övülmesi, devamında kampanya yapar gibi çocuklara süt içirmeyin haberleri şimdi de tamamen kayıt dışılıktan kaynaklanan süt haberlerinin peş peşe yayınlanması, beslenme bilimi ile hayvancılıktan uzak kişilerin konuya ilişkin açıklamaları sektörümüzün tüm taraflarını derinden üzmektedir.

“SÜT” e yönelik bu yayınları, basın yayın ilkelerine ve temel etik değerlere aykırı bulmaktayız.

Yapısında sanayiciyi ve üreticiyi bir arada barındıran Konseyimiz “Gıda güvenliğinin öncelikle kayıt dışılık ile mücadeleden geçtiği” nin bilincindedir. Konsey bu bilinçten hareketle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı yasal düzenlemeleri desteklemekte ve uygulamasında yardımcı olmaktadır.

On yıl önce 1,5 milyon ton süt kayıtlı olarak işlenirken bu gün itibarıyla yaklaşık 7 milyon ton süt kayıt altına alınarak sanayide işlenmektedir. Bu ülkemiz için önemli bir kazanımdır. Hem işlenen süt, hem de çiğ süt “Gıda Güvenliği” temel ilkelerine uygun ve yasal güvence içindedir. Halk sağlığı ve hayvan sağlığı esas alınarak her aşamada denetlemeler yapılmaktadır.

Bakanlık tarafından kontrolleri yapılmış olan süt ve süt ürünleri konusunda halkımızın endişeye kapılmasına gerek yoktur. Zihinleri bulandırmaya yönelik bu yayınlar üreticiye, sanayiciye ve bu sektör içinde yer alan tüm taraflara yapılan, en hafif şekli ile “İNSAFSIZLIK” tır.

“Gıda Güvenliği”ne uygun işlenen ve yasaların belirlediği ambalaj içinde etiketlenen süt ve süt ürünlerinin tüketiminden kimse endişe duymasın.

Kayıtsız ve denetimsiz üretimin halk sağlığını nasıl olumsuz etkilediği konularına basınımızın dikkat çekmesi, özellikle sokak sütü ile devletin mücadelesine etkin destek vermesi gerekmektedir. Bu destekler sayesinde “Gıda Güvenliği”ni sağlayabiliriz.
Yaşamımızın kaynağı olan süt ve ürünlerinin sağlıklı üretimine tüketimine destek ve hatta öncülük etmesi gereken basınımızın, sektördeki tüm kazanımları bir çırpıda yok edecek yayınlardan uzak durması etik değerler yanında kamu güvenliği açısından da önemlidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

ULUSAL SÜT KONSEYİ YÖNETİM KURULU

Bir Cevap Yazın