Facebook’ta ‘Ulusal Tohum Takas Merkezi’ kurarak Anadolu’ya özgü tohumların yaşaması için mücadele eden yerel tohumcular Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde biraraya geldi. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Tohum Takas Şenliği’nin bu yıl Kemalpaşa’da iki belediyenin işbirliği ile yapılacağını söyledi.
İnternette örgütlenen yerel tohumcular, Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla önemli bir organizasyon gerçekleştirdi. Facebook’ta “Ulusal Tohum Takas Merkezi” ismiyle grup kurup birbirleriyle paylaştıkları tohumların yaşaması ve gelecek nesillere aktarılması için mücadele eden yerel tohumcular Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde buluştu. Toplantıya Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, TEMA İzmir İl Temsilcisi Yardımcısı Merih Akın Yücel, grup üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
BAŞKAN’DAN ÖNERİ VE UYARILAR
“Tarımda bilişim” konusunda ders veren ilk akademisyenlerden biri olan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, yerel ve doğal tohumu yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen organizasyonu ‘e-takas’ olarak nitelendirirken bazı öneri ve uyarılarda bulundu. Başkan Sındır, ‘İnternet üzerinden bilgi paylaşımı ve takas yaparken mutlaka bir filtrasyon olmalı. Tohum GDO’lu mu? Bir hastalık taşıyor mu? Bu ve bunun gibi sorular karşılık bulduktan sonra paylaşım yapılmalı. Ayrıca, söz konusu tohumun hangi coğrafi ve fiziki şartlarda yetişeceği de kesinlikle belirtilmeli’ diye konuştu.
‘2. TOHUM TAKAS ŞENLİĞİ’ KEMALPAŞA’DA
Bornova Belediyesi olarak geçtiğimiz yıl ilk kez Kemalpaşa Belediyesi’nin de katılımı ile ‘Tohum Takas Şenliği’ düzenlediklerini hatırlatan Başkan Sındır, ‘Çok güzel bir etkinlikti. Bu yıl da Kemalpaşa’da yapmayı planlıyoruz. Sizler çok önemli bir organizasyonu gerçekleştiriyorsunuz. Kutluyorum ve her türlü desteğe hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum’ dedi.
YEREL TOHUMLARIN KORUNMASINA FAYDA
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya; “Yerel tohumlarımızın korunması ve üretimde kullanılması çok önemli. Yerel tohumların ve bunlardan üretilen fidelerin köylülerce satışına getirilen yasak kaybolma sürecini hızlandırıyor. İnterneti kullanarak yapılan bu takas çabasının önemli bir yarar getireceğine inanıyorum. Ayrıca çeşitli sebze tohumlarıyla birlikte bitki hastalık ve zararlarında kullanılan bir takım çiçeklerin dağıtılmasını da çok yararlı olarak değerlendiriyorum” şeklinde konuştu.
KÜÇÜK ÇİFTÇİYE DESTEK
Grup adına konuşan Ali Özırmak “Grubumuz; yerel tohum takas şenliklerini düzenleyen ve yerel tohumların yaşatılması, üretilmesi, korunması ve yayılması için çeşitli dernek, kuruluş, oluşum ve kişiler olarak çalışanları takdirle karşılamaktadır. Bu çabalara ve etkinliklere ülkemizin çok değişik yerlerinden gelen üyelerimizin tohumlarıyla ve emekleriyle bizler de bir destek olmaya karar verdik. Bizler bu çabalara internet aracılığı ile bir katkı koymak istiyoruz. Artık, ülkemizin her yöresindeki üyelerimiz, kendi üretimi olan yerel ve doğal tohumları grubumuza göndererek karşılığında gelen tohumlardan istedikleri tür ve çeşitleri edinme hakkına sahip olacaklardır. Sadece tohum almak isteyenler de daha kısıtlı düzeyde yararlanabileceklerdir. Bu kapsamda küçük çiftçi üyelerimize tarımsal üretimlerini desteklemek için daha fazla tohum gönderiyoruz” dedi.
‘ULUSAL TOHUM TAKAS MERKEZİ’
2006 yılında çıkartılan Tohumculuk Kanunu ile yerel ve doğal köylü tohumlarının satışı yasaklandı. Yerel tohumların yaşatılması ve korunması için ülkemizde Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Çelik, Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar, Prof. Dr Mustafa Kaymakçı, Torbalı Belediyesi, Karaot Köyü Tohum Derneği, Çiftçiplat desteğinde 2010 yılında ilk kez Torbalı Tohum Takas Şenliği düzenlendi ve o günden bu yana bu etkinlikler dalga dalga yayılmaya devam etti. Bu şenliklerde köylüler ve hobistler bir araya gelerek yerel tohum takası yaptı. Bu çabaların yanında 2011 yılında bazı tarımsal forum sitelerinde internet üzerinden tohum takası yapıldı. Sadece forum üyeleri içerisinde yapılan bu çalışmalar, daha fazla katılım sağlanması için internet üzerinden facebook sayfasına taşındı. İnternet üzerinden yapılan bu etkinlik ilk kez facebook sayfasında “Ulusal Tohum Takas Merkezi” adı altında yapılıyor. Grup yönetiminde halen dört amatör yerel tohum sever, bir de ziraat mühendisi bulunuyor.
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Grup üyelerinden Teoman Açıkbaş; “Tohum paylaşımcısı üyeler kendi üretimi olan sebze, tıbbi bitki, çiçek, hayvan yemi ve meyve ağacı tohumları grup yönetimine gönderiyor. Grup yönetimi gelen tüm tohumları paketleyerek “Tohum Envanteri” olarak internette yayınlıyor. Takas Hakkı nedeniyle önce tohum gönderen üyelerin tohum istekleri karşılanıyor. Kalan tohumlar da sadece tohum isteyen üyelere 20 çeşitle sınırlı olarak dağıtılıyor. Tüm tohum istekçileri internet grup sayfası üzerinden işlemleri yürütüp aldığı tohumlar karşılığında, sadece kendi kargo ücretlerini ödemekte olup, yasa gereği hiçbir ücret ödemiyorlar. Etkinliğimiz hiçbir ticari düşünce taşımamaktadır. Yerel tohumların yaşaması ve yayılması için tohumlar küçük miktarlarda paketlenmektedir” diye konuştu.
Toplatının sonunda katılımcılar ücretsiz olarak dağıtılan yerel ve doğal tohumlardan aldı.
Kaynak:http://haber.stargazete.com/ege/ulusal-tohum-takas-merkezi-bornovada-bulustu/haber-729549
%%rastgele_mesaj%%