Üretciler Küçük Menderes havzasında sondaj yasağının kalkmasını istiyor

0
1056
sulama

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, 2007’de getirilen ancak bugüne kadar bazı havzalarda kaldırılan yeraltı suyu sondaj yasağının Küçük Menderes’te de kaldırılmasını istedi. Küçük Menderes üreticisinin bu konuda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan müjdeli haberler beklediğini belirten İbişoğlu, “Sondaj yasağının kaldırılması ve yeni kuyuların açılması ile hem bölge çiftçisinin ekonomiye katkısı ve refah payı artacak hem de toplam 250 bin dekarlık alan daha sulu tarıma açılacak. Tarımda yaşanan kayıplar ise telafi edilecek” dedi.

Ortak çalışma

2007’de, bakanlık kararıyla belirlenen havzalarda yeraltı sularını korumak için uygulanmaya başlanan sondaj yasağı yıllar sonra tekrar bol suya kavuşan Küçük Menderesli üreticinin kabusu oldu. Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, uzun süredir mağduriyet yaşayan üreticinin, Bakan Eroğlu’ndan müjdeli haber beklediklerini söyledi. İbişoğlu, “Toplam 6 yıldır ülke genelinde tüm havzalarda uygulanan yeraltı suyu sondaj yasağı, çeşitli aralıklarla kaldırıldı. Bakanlık, bu havzalarda yaptığı çalışmalar ve aldığı önlemlerle yeraltı sularının zenginleşmesini sağladı. Havzada, son yıllarda yeraltı su kaynakları hızla zenginleşti” dedi. Küçük Menderes havzasında bulunan ziraat odaları ile bu konuda ortak bir çalışma yürüttüklerini ifade eden İbişoğlu, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü kanalıyla son yıllarda Küçük Menderes havzasına önemli yatırımlar yaptı. Yılda 3 ürünün rahatlıkla alınabildiği bu eşsiz topraklar tekrar bol suya kavuştu. Öncelikle, Beydağ Barajı bitirildi. Zeytinova, Uladı, Ergenli ve Bademli barajlarında önemli mesafeler alındı. Bunun yanında, Eğridere, Dereli, Kireli, Yuvalı ve Değirmendere derelerine taşkın önleme ve yeraltı suyu besleme setleri yapıldı. Yenişehir ve Eskioba sulama göletleri ise yakın zamanda hayata geçirilecek” diye konuştu.

“Yağış oranı arttı”

Mevsimsel yağışların da yeraltı su kaynaklarını beslediğini anlatan İbişoğlu, şunları söyledi: “Yağış oranı bir yılda 2 kat arttı. Belevi doğal gölünde bile su seviyesi oldukça yükseldi. Ziraat Odaları olarak, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün önderliğinde bölge çiftçisine çeşitli aralıklarla sulama konusunda eğitim programları uyguladık. Üretici, ‘vahşi sulama’ yerine ‘damla sulama’ ile ‘yağmurlama’ sistemini büyük ölçüde benimsedi. DSİ ve bakanlık nezlinde yasağın kalkması konusunda girişimlerimiz devam ediyor. Atılacak olumlu adımlarla bölge üreticisinin uzun yıllardır yaşadığı mağduriyete son verileceğini umuyorum.”

Tahsis planlaması

DSİ’nin su tahsisini kayıt altındaki mevcut kuyulara göre yaptığını kaydeden İbişoğlu, “Oysa 10-15 yıl önce DSİ’nin kayıtlarına geçmiş kuyular var. O yıllarda demir borular kullanıldığından çürüme sonucu pek çok kuyu patladı ve çöktü. Öte yandan, havzadaki bazı tarımsal alanlar yıllar içinde imara açıldı ve bu alanlardaki kuyular artık kullanılamaz oldu. Ancak, kağıt üzerinde halen kullanılır görünüyor. Mevcut durum, DSİ’nin tahsis planlamasını sağlıklı yapamamasına yol açıyor. Sağlıklı bir tahsis hesaplaması yapıldığında, havza genelinde daha az su kullanıldığı ortaya çıkar” dedi. İbişoğlu, Bakan Eroğlu ve DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nden tüm bölge üreticileri adına anlayış beklediklerini ve siyasi ayrım yapmadan girişimlerde bulunan başta İzmir milletvekilleri olmak üzere, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi ile AK Parti Tire İlçe Başkanı Mehmet Çeltikçoğlu’na teşekkür ettiklerini de sözlerine ekledi.

Bir Cevap Yazın