Uzayda domates yetiştirecekler

0
1285

Rengarenk kırEskişehir’de faaliyet gösteren ve Türkiye’nin ilk Tarımsal Araştırma Enstitüsü olan Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü mühendisleri 15 yıllık çalışma sonunda 7 yeni bitki türü elde etti.

Enstitü, tarımsal araştırma faaliyetleri ile ıslah ettiği 126 bitki çeşidine, 2010 yılında 1 buğday, 2011 yılında 2 haşhaş, 1 nohut, 1 kuru soğan, 1 aspir, 1 kuru fasulye, 1 hayvan pancarı ve 1 koca fiğ çeşidi ıslah ederek tescilli bitki çeşidi sayısını 134′ e çıkardı. Yeni üretilen bitkilerin tanıtımını yapan Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Yakup Karaman, yeni tescilli bitki çeşitleri ile çiftçinin ve sanayicinin istekleri doğrultusunda tarımsal üretime yeni halkalar eklendiğini söyledi. Karaman, tescil ettirilen yeni bitki çeşitlerinin tarımsal üretim içinde yer alması için eğitim faaliyetleri yanında demonstrasyon, tarla günü, çiftçi inceleme gezileri gibi tarımsal yayım faaliyetlerin de yürütüldüğünü belirtti.Enstitüsü’nün kuraklığa dayanıklılık konusunda da önemli çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Karaman, şöyle dedi: “Özellikle iklim değişikliklerinin yaşandığı ve yağış rejimlerinin değiştiği günümüzde kurağa dayanıklı bitki çeşitlerinin geliştirilmesi daha da önemli bir araştırma konusu olmuştur. Enstitümüz bu çalışmaları sonucunda ana çalışma konusu buğday yanında kurağa dayanıklı arpa, nohut ve aspir çeşitleri geliştirmiştir. Enstitümüzde yapılan araştırma çalışmaları sonucu geliştirilen yeni teknolojiler ve çeşitler yetiştirme tekniği paketleri ile çiftçimize tanıtılmaktadır.

“İTHAL TOHUMU BİTİRECEĞİZ”

Karaman, ithal tohumu bitirmek için çalışma içerisinde olduklarını ve bu yolda büyük mesafeler kat ettiklerini vurguladı. “2003 yılından bu yana hibrit ıslahı çalışmaları yapılıyor. Şu an domateste yüzde 40 hibrit ıslahı oldu.” diyen Karaman, şöyle devam etti: “Biberde de benzer bir durum var. Ülkemiz artık tohumda Avrupa’ya çeşit satar hale geldi. Özellikle özel sektör tohumculuğa girdi. 300’e yakın kuruluş Ar-Ge yetkisi alarak tohumculuk işinde faaliyet gösteriyor. Üniversiteler, kamu kuruluşları, bakanlık bir araya geldik mi her şeyi çözeriz. Kendi kendine döllenen bitkiler konusunda yüzde 98 oranında başarı sağlandı. Nohut, kuru fasulye mercimek gibi çeşitleri artırıyoruz.

“İŞTE 7 YENİ BİTKİ TÜRÜ”

2011 yılında Enstitü tarafından tescil ettirilerek tarımsal üretime kazandırılan yeni çeşitlerin isim ve özellikleri ise şöyle:

Balcı: Yağ oranı bakımından mevcut çeşitlerden üstün, kurağa dayanıklı, dikenli aspir çeşidi.

Bulduk: Türkiye’nin ilk kuru ve taze fasulye kullanım amacına yönelik şeker fasulye çeşidi.

Balkan: Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi kış şartlarına uygun, yüksek dane verimli koca fiğ çeşidi.

Nedimbey: Orta Anadolu ve Geçit Bölgesi şartlarına uygun, toprak üstü yumru yüksekliği ile hasadı kolay, ülkemizin kamu tescilli ilk hayvan pancarı çeşidi.

Tuncay: Yüksek verimli, iri meyveli, sofralık kullanıma, depolamaya ve sanayi kullanımına uygun soğan çeşidi.

Ömürcan: Tohum, kapsül verimi ve yağ oranı yüksek, morfin oranı iyi haki tohum rengine sahip, sahil bölgeleri hariç her bölgede yetişebilen haşhaş çeşidi.

İzzetbey: Tohum ve kapsül verimi, yağ oranı yüksek, morfin oranı iyi beyaz tohum rengine sahip, sahil bölgeleri hariç her bölgede yetişebilen haşhaş çeşidi.
CİHAN

Bir Cevap Yazın