Nasa bin yılın projesini bir Türk`e emanet etti. Doç. Dr. Murat Kaçıra ve ekibi uzay boşluğunda sebze yetiştirecek.
Nasa bin yılın projesini bir Türk`e emanet etti. Doç. Dr. Murat Kaçıra ve ekibi uzay boşluğunda sebze yetiştirecek.
Murat Kaçıra ve ekibi uzun süreli insanlı uzay yolculuklarında kullanılacak sera kapsüllerini hazırladı. Seradan toplanan domates ve diğer sebze-meyve Arizona Üniversitesiâ`nde tüketildi bile. Uzay sebzeleri dünyadakilere göre daha dayanıklı ve hastalıklardan arınmış…
NASA tarafından projelendirilen Dünya Dışı Tarım Merkezleri projesi Arizona Üniversitesinde seçkin bilim insanları tarafından yürütülüyor. Projenin en önemli bölümlerinden birinde ise bir Türk var. Doç. Dr. Murat Kaçıra dünya dışı tarım merkezlerinde çalışma yürüten 3 önemli bilim adamından biri. Doç. Dr. Kaçıra topraksız sebze ve meyve yetiştirme konusunda uzman bir bilim adamı. Murat Kaçıra ve arkadaşları tarafından geliştirilen uzay tarlasında iki yıldır üretim yapılıyor. NASA uzay tarlasını Arizonaâ`daki bahçesinden alıp ayın karanlık bölümüne taşımaya hazırlanıyor. Silindir görünümlü seralarda “Yön†kavramı ve “Yerçekimi†olmadan üretim yapılacak. Seralar ihtiyac duyduğu su ve oksijeni de kendi üretecek.
DOMATES, ISPANAK, KAVUN ÜRETİLDİ
Uzayın derinliklerinde en geniş kapsamlı bilimsel araştırmalara hazırlanan NASA, koloniler kurmanın ilk adımını Arizonaâ`da attı. Aralarında Türk bilim adamı Murat Kaçıraâ`nın da yer aldığı bir grup uzman uzay boşluğuna, astroitler ve uzun vadede dünya dışı gezegenlere kurulmak üzere “Siber Seralar†üretti. Domates, kavun, marul ve ıspanak gibi sebzelerin üretildiği bu seralarda, iki yıl süren çalışmalar yakında uzaya taşınacak. Uzay şartlarına göre hazırlanan sera kapsülleri yer çekimi olmayan ortamda bir sebzenin sağlıklı şartlar içinde yetişmesi için bütün imkanlara sahip olacak. Uzay seralarında başarıyla yetiştirilen domatesler Arizona Üniversitesinin en gözde sebzesi haline gelirken kavun ve ıspanak üretiminin de geçtiğimiz aylarda gerçekleştirildiği açıklandı.
Haberle İlgili Video