Uzmanlar, Ormanların Korkunç Bir Hızla Azaldığını Açıkladı

0
2786
Uzmanlar, Ormanların Korkunç Bir Hızla Azaldığını Açıkladı
Uzmanlar, Ormanların Korkunç Bir Hızla Azaldığını Açıkladı
İklim değişikliği ve küresel ısınma dünyadaki yaşamın en büyük tehditlerinden olmaya devam ederken bu konuda oldukça önemli bir rol oynayan ormanlar ve ağaçlar da yok edilmeye devam ediliyor.

New York Orman Deklarasyonu (New York Declaration on Forest, NYDF) değerlendirmesinde kilit öneme sahip taahhütlerin yerine getirilmediği söylendi. 2014 yılındaki Birleşmiş Milletler iklim zirvesinde başlatılan bu beyannamede, 2020 yılına kadar ormansızlaşmanın yarısının 2030’a kadar ise tamamının durdurulması hedeflenmişti.

Uzmanlar, ormansızlaşmanın alarm verici seviyede devam ettiğini ve dünyayı iklim değişikliğine karşı korumayı tehdit ettiğini ifade etti. 25 organizasyonun koalisyonuyla oluşturulan NYDF Assessment Partners (Değerlendirme Ortaklığı) tarafından derlenen eleştiride dünyadaki ormanların nasıl kesilmeye devam edildiği anlatıldı.

Ormansızlaşma hızlanıyor

Raporun yayınlanmasını koordine eden, Climate Focus’un kurucu ortağı ve yöneticisi olan Charlotte Streck “5 yıl önce NYDF kurulduğundan bu yana ormansızlaşma sadece devam etmekle kalmadı üstüne iyice hızlandı” ifadelerini kullandı.

Raporda belirtildiğine göre dünyadaki ormansızlaşmanın sonucu olarak ortaya çıkan yıllık karbon emisyonu, Avrupa Birliği tarafından salınan sera gazlarıyla eş değer.

Ortalamaya bakıldığında 2014 ile 2018 seneleri arasında her yıl Birleşik Krallık alanı genişliğinde ağaç örtüsü kaybediliyor. Tropikal orman kayıplarının miktarı, küresel ormansızlaşmanın %90’ından fazlasını oluşturuyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü (World Resources Institute, WRI) Yemek, Orman, Su ve Okyanus Başkan Yardımcısı Craig Hanson, “Dünyanın bazı bölgelerindeki balta girmemiş ormanlarda dramatik kayıplar yaşanıyor. Ormansızlaşmayı durdurma savaşını kaybediyoruz. Diğer yerlerde kırsal bölgeleri zenginleştiren yeni ağaçlar olduğunu bulduk. Ancak dünyanın sahip olduğu ormanların sayısında halen net bir azalma görüyoruz” dedi.

Politik önlemler

Küresel ölçekteki olumsuz resmen rağmen raporda Endonezya’da atılan olumlu adımlardan da bahsedildi. Güneydoğu Asya ülkesi, uzun süredir yıkıcı bir ormansızlaşmayla karşı karşıyaydı. Araştırmanın yazarlarına göre politik önlemler etkin faktörler oldu. Ülkenin başkanı turbalık alanlarda ve bakir ormanlarda gelişmeyi yasakladı.

Hanson “Savaşı kaybediyoruz ancak umudumuzu yitirmememiz gerekiyor. Bu rapor, diğer birçok şeyle birlikte bize NYDF’e karşı olan bağlılığımızı yeniden güçlendirmemiz gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Bir Cevap Yazın