Türkiye’de üzümün en çok yetiştiği yerlerden olan Manisa’da üzüm rekoltesiyle ilgili tartışma başladı. Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, üzüm rekoltesinin Ticaret Borsaları, İhracatçılar Birliği ve diğer kurumlar tarafından yanlış açıklandığını ve manipülasyon yaratılmak istendiğini söyledi.
Açıklanan 328 bin tonluk rekoltenin gerçeği yansıtmadığını belirten Sorman, “Tarlaya gelmeyen, masa başında ahkam kesen bazı kesimler her sene olduğu gibi bu sene de üzüm rekoltesini açıkladı. Ama açıkladığı rekoltenin meydana çıkacak hasatla hiçbir alakası yoktur. Ziraat odaları dışındaki aynı grup, geçen yıl yaptıkları açıklamada 242 bin ton rekolte tahmini yaptı. Gerçekleşen rakam ise 175 ton civarındaydı. Tahmin yapıyorsunuz tescil rakamı tutmuyor. Yaklaşık yüzde 28′lik fark var. Bu farklarla rekolte tahmini yapmak çekirdeksiz kuru üzümün satış ve üretim politikalarını manipüle etmek demektir. Bu hem üreticiye hem tüccara hem de ihracatçıya vurulan bir hançerdir. Yaklaşık yılda 500 milyon dolar ihracat getirisi olan bu ürünün herkes tarafından korunması ve iyi yönde geliştirilmesi gerekir” dedi.
Sorman, ürün rekoltesinin bol gösterilerek üreticinin zor duruma düşürüldüğünü ifade etti. Manipülasyonların cezalandırılması gerektiğine de değinen Sorman, “Geçen seneki yanılma oranına baktığımızda yaptıkları tahmin otomatikman 236 bin tona inmektedir. Ziraat odası olarak geçen seneden itibaren rekolteyi açıklamama kararı aldık. Çünkü üreticimiz bağından ne çıktığını çok iyi bilmektedir. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde rekolte açıklanmaz. Hem kalite standardını artıracak düzenlemeler yapılması, hem de ihracatçının yılın 12 ayı istediği zaman ürünü alıp pazarlama imkanı sunabileceği politikalar geliştirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Rekolte tahminin bu yıl 328 bin ton olarak açıklandığını hatırlan Sorman, bu tahminin tutmayacağını savundu. Dünyanın hiçbir yerinde rekolte tahmini yapılmadığını vurgulayarak, bu yıl İran ve ABD ‘de üzüm rekoltelerinin düşük olduğunu ve Türk üreticisinin bundan faydalanacağını söyledi.
Kaynak: Tarla Sera