Vali Oğuz: Kıl keçisi ıslah projesi köyleri kalkındıracak

0
1412

kıl keçisiIsparta Valisi Memduh Oğuz, 30 işletmede 6 bin 300 kıl keçisini kapsayan ve 4 yıl sürecek ‘Halk Elinde Ülkesel Küçükbaş Hayvan Islahı’ projesinin köyleri kalkındıracağını söyledi. Proje, Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Memduh Oğuz, Isparta Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan ve beraberindeki heyet ile birlikte projenin yürütüldüğü köy ve kasabalardan bulunan çiftlikleri gezdi.
Proje çalışmasına üç ay önce başlatıldıklarını belirten Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayhan, 30 işletmede 6 bin 300 kıl keçisini kapsayan proje çalışmalarının 4 yıl süreceğini belirtti.
Ayhan, “Biz birlik olarak 4 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve 2 bin üyemiz bulunmakta. Üyelerimizin yüzde 70’i koyun, yüzde 30’u da keçi yetiştiriciliğiyle uğraşmakta. Bahsettiğim proje merkez köylerimizde keçi yetiştiriciliği yapan üyelerimiz ile birlikte yürütülmekte.” dedi.
Temel amaçlarını eldeki materyali tanıyıp, süt üretiminde elit bir ırk oluşturmak olduğunu ifade eden Ayhan, damızlık olanların işletme içinde kalacağını, standart dışında kalan materyallerinde diğer işletmelere aktarılmasını hedeflendiğini kaydetti. Veysel Ayhan, Vali Memduh Oğuz’un üretime ve üreticiye verdiği desteğin önemli bir gösterge olduğunu vurguladı. Projenin çok yeni olduğunu belirten SDÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje lideri Duygu Yenice de kısa bir süre olmasına karşın gelinen noktanın heyecan verici olduğunu ifade etti.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın diğer desteklemelerine nazaran küçükbaş hayvana verdiği desteği yüzde 50 oranında arttırdığını belirten Tarım İl Müdürü Sıdık İpek de bu projeyi üreticiler, üniversite ile birlikte yürüttüklerini söyledi.
BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Ali Galip Bilgili de kalkınma ajansı olarak bölge halkının kalkınmasına yönelik her türlü projeye destek verdiklerini kaydetti.
Isparta Valisi Memduh Oğuz da köylerdeki refah seviyesinin yükseltmesi bakımından projeyi çok önemli bulduğunu söyledi. Ormanı bilmeyenin, ağacı bilmeyenin, keçiyi bilmeyenin masa başında yanlış hüküm vereceğini ifade eden Oğuz, “Gerçekten keçi ormana zarar vermez, büyük ağaca zarar vermez, bilakis ağacın alt eteğinde çıkan yaprakları temizler. Fakat her zaman zarar vermez diye bir hüküm yok, orman fidanı, orman ağacı küçükse elbette zarar verir.” dedi.
Projenin heyecan verici bir çalışma olduğunu ifade eden Oğuz, Teke yöresinin vazgeçilmezi olan kıl keçisi üzerine yapılan bu çalışma için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti. Oğuz, “Köylerdeki ekonomiyi canlandırma bakımından çok önemli bir proje. Buranın toplumsal kültürü kıl keçisinin ne kadar çok önemli olduğunu gösteriyor. Zaman zaman söylemeye çalıştığım Isparta’nın güney bölgesi, Sütçüler ve Yenişarbademli bölgelerinde köylerimizdeki üretimi arttırmanın, ekonomik hayatı arttırmanın, sofradaki rızkı, bereketi arttırmanın tek çözümü kıl keçisi yetiştiriciliğiyle olacaktır.” diye konuştu.
Oğuz, kıl keçilerinin ıslahını sağlayarak süt verimi yüksek olan bir ırk meydana getirileceğini anlattı.
Gezi kapsamında, Sav beldesinde Hasan Uğur’a ait olan 400 keçinin bulunduğu işletme, Çobanisa köyünde Nurettin Perçenkaya’ya ait 200 damızlık koyun bulunan işletme, Büyükgökçeli beldesinde Hasan Kosat’a ait 70 saanen keçisinin bulunduğu işletme ve son olarak Büyükgökçeli beldesinde Ali Baysal’a ait 800 keçinin bulunduğu işletme gezildi.

(cihan)

Bir Cevap Yazın