verimi yüzde 50-80 oranında düşürdü

0
1053
Kuraklik-bugdayda-verimi-yuzde-5080-oraninda-dusurdu

Ülke geneli ilkbahar mevsiminde yaşanan kuraklık ve don, buğday verimini vurdu. Geçtiğimiz yıl dönümüne 600 kilo veren sulanabilir bölgelerde bu sene verim yüzde 50 azaldı. Kıraç alanlardaki kayıp ise yüzde 80’leri buldu.

Yurt genelinde buğday hasadı devam ediyor. Bu sene ilkbahar mevsimi yaşanan kuraklık ve ardından da mart ayı sonunda etkili olan don nedeniyle buğday veriminde büyük düşüş yaşandı. Hasat mevsiminin sonuna yaklaştığımız bu günlerde elde edilen veriler, zararın boyutlarını ortaya koydu. Geçtiğimiz yıl dönümüne 600 kilogram veren bölgelerde bu sene 300 kilo verim alındı. Sulak alanlardaki kayıp yüzde 50’leri bulurken, sulanamayan kurak alanlarda ise bu oran yüzde 80’lere ulaştı. Geçtiğimiz yıl dönümüne 300 kilo veren kıraç alanlarda bu sene 50 kilo verim alındı.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Özkan, bu sene buğday veriminin çok düştüğünü, özellikle kırsal kesimde verim başabaş çıkıyorsa büyük başarı olduğunu dile getirdi. Bu sene başında ülke genelinde bir kuraklık olduğunu ve yağmur sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Prof. Dr. Özkan, buğday başak dolduracak vakte geldiğinde ise don yaşandığını belirtti. Bu durumun verim kaybına neden olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özkan, “Mart sonunda, nisanın başlarına doğru bir don yaptı. O don da çiçekleme dönemine geldiği için polenleri öldürdü. Başaklar var ama dane yok içinde, boş. O yüzden tarlaya baktığınızda başak yoğunluğu görüyorsunuz, iyidir diyorsunuz, hasat ediyorsunuz, çok kötü durumdalar. Yani buğdayı kuraklık öldürdü, don da vurdu.” dedi.

Kuraklığın boyutlarını üniversitenin uygulamalı tarım alanlarında tespit edebildiklerini anlatan Prof. Dr. Özkan, “Sulanabilir alanlarda verim dönümü yaklaşık 300 kilo. Kıraç alanlarda ise oldukça kötü, 40-50 kiloya kadar düştü. Geçtiğimiz yıl aynı yerlerde sulanabilir alanlarda 600 kilo, kıraç, sulanamayan alanlarda ise 300 kiloydu. Verim kaybı sulanabilir alanlarda yüzde 50, sulanamayan, kıraç alanlarda ise yüzde 80’lere ulaştı. Bu rakamlar Çukurova için geçerli, özellikle köylerin olduğu yerler, İç Anadolu’da bu rakamlar daha da fazla olacaktır. Hattı bazı yerlerde yüzde 100’e bile çıkabiliyor. Kırsalda verim başabaş çıkıyorsa bu büyük bir başarıdır.” diye konuştu.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de ilkbaharda yaşanan kuraklık ve don olayının tahıl ürünlerini olumsuz etkilediğini belirtti. Kuraklığın özellikle sulanamayan alanlarda etkisinin fazla olduğunu vurgulayan Girmen, Adana gibi sulanabilir alanların çok olduğu bir yerde rekoltede yüzde 30 civarında bir düşüş beklediklerini, bu oranın sulanamayan alanlarda daha fazla olacağını anlattı.

haber365

Bir Cevap Yazın