Yağlı Tohum Ve Hububata 4-70 Kuruş Fark Ödenecek

0
1120
Yagli-Tohum-Ve-Hububata-470-Kurus-Fark-Odenecek

Çiftçilere, 2014 yılında ürettikleri yağlı tohumlu bitkiler, hububat ve baklagil için 4 ile 70 kuruş arasında değişen miktarlarda fark ödemesi desteği verilecek.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bugün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, fark ödemeleri Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) içinde olan üreticilere yapılacak.

Buna göre, fark ödemeleri kilogram başına; yerli sertifikalı tohum ile üretilen kütlü pamuk için 55 kuruş, yağlık ayçiçeği için 30 kuruş, soya fasulyesi için 50 kuruş, kanola için 40 kuruş, dane mısır için 4 kuruş, aspir için 45 kuruş, zeytinyağı için 70 kuruş, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için 5 kuruş, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut için 10 kuruş olarak belirlendi.

Tebliğe göre, patates siğili hastalığı görülen Adana, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ordu ve Trabzon illerinde karantina tebdiri uygulanan alanlarda aspir, kanola, soya fasulyesi veya yağlık ayçiçeği üretimi yapan üreticilere, belirlenen bu desteklere ek olarak yüzde 50 fazla ödeme yapılacak.

Alım satım, ürün işleme, değerlendirme, depolama işlemlerinin belirlenen esaslara uygun gerçekleşmesi koşuluyla; yerli sertifikalı tohum kullanılarak üretilen kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve natürel zeytinyağı, buğday, arpa, çavdar, tritikale, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek üreticileri ile bu ürünlerin üretimini, ilgili bakanlıkta kayıtlı tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli olarak yapan üreticiler de fark ödemesi desteğinden yararlanacak.

Destek ödemelerinden, ÇKS kayıtlarını ilan edilen süre içerisinde güncellemeyenler veya yaptırmayanlar ile ÇKS’de 2014 yılında özlük, ürün ve arazi bilgileri kayıtlı olmayanlar, ÇKS’de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde fark ödemesi desteğine müracaat edenler, 2014 yılı ÇKS’de kayıtlı olmayan arazilerinde fark ödemesi desteğine esas ürünleri üretenler, ara ziraatı olarak üretim yapan üreticiler ve rafine edilmiş zeytinyağı üretenler yararlanamayacak.

Ayrıca, pamuk sezonu içinde faaliyetini sürdürerek, desteklemeye konu kütlü pamuğu işleyecek olan çırçır prese fabrika işletmecisi olmayan tüccarlara satış yapanlar ile yurt içerisinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanmayan pamuk üreticileri de fark ödemesi desteğini alamayacak.

haber46

Bir Cevap Yazın