Yaprakları Yenen Sebzeler

0
2569
Lactuca-sativa,yaprağı yenen sebzeler

Yaprakları yenen sebzeler bir bölümü pişirilerek, diğerleri ise salata olarak yenebilen bitkilerdir. Madeni tuzlar açısından zengindirler. Özellikle taze yenildiğinde bol vitamin sağlarlar. Hemen hepsi A, B ve C vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca lifli yapıları ile sindirime son derece yardımcı olurlar. Baharlı otlarla beraber her bahçede bulundurulması gereken sebzelerdir. Kolayca yetişmeleri bir yana, gerektiği zaman el altında bulunması, en temiz ve güvenilir şartlarda yetişmesi gibi hazır alınanlarla kıyas edilemiyecek avantajları vardır. Ayrıca bahçede yetişen sebzelerin her zaman için ticari olanlardan çok daha lezzetli olduğu bilinen bir gerçektir.

GENEL YETİŞTİRME ÖNERİLERİ

Yaprağı yenen sebzelerden yıl boyunca ürün almak için bazı noktaları göz önünde bulundurmak gerekir.

Bu bitkilerin hasat zamanları çok kısa sürer. Ardından tohuma kalkarlar. Bu bakımdan bir defada değil,yıl boyunca fasılalar halinde tohum ekilmesi devamlı ürün alınabilmesi için önemlidir.

Yeşillikler için ayrılan toprak ufak parsellere veya sıralara ayrılır. Mümkünse her 15-20 günde bir azar azar tohum serpilir. Çıkan fideler henüz ufakken bile sık yerleri seyreltilmek sureti ile toplanarak kullanılmaya başlanır. Bir parsel veya sıra tüketilmek üzere iken diğerleri yetişir. Bunların kısa ömürlü olmaları bazı avantajlar da getirir. Bahçede yeteri kadar yer yoksa bu bitkiler daha önce hasadı yapılan diğer sebzelerin ardından aynı yere ekilebilir. Veya marul, pazı gibi cinsler halen yetişmekte olan sebzelerin aralarına fidelenebilir.

Yeşilliklerin bir kısmı olduğu yerde büyütülür. Fidelenmez, çapalanmaz. Sadece yabani otları temizlenir.( roka, tere, ıspanak, semizotu vs.)

Bir kısmı yerinde büyütülebileceği gibi fidelenebilir, Çapalanırsa gürbüz yetişir. ( Marul, kıvırcık, pazı)

İKLİM

Yeşillikler serinliği sever. Sıcakta daha çabuk tohuma kalkarlar. Soğukta ise yapraklar çabucak bozulur. İlk ve sonbaharda daha iyi yetişirler.

Yaz aylarında nisbeten serin ve gölgeye ekim yapılır. Sırık fasulye ve domates gibi sebzelerin gölgesinden faydalanılabilir. Kışın mümkünse örtü altında ekim yapmak en iyisidir. Sıcak iklimlerde kışın pek problem yaşanmaz.

Bazı tohumların yazlık ve kışlık çeşitleri vardır. Marul, kıvırcık ve ıspanak gibi.. Tohum alırken buna dikkat edilir.

SULAMA

Yeşilliklerin hepsi suyu sever. Özellikle sıcak zamanlarda az sulama bitkilerin acılaşmasına sebep olur. Yeni ekilen tohumlar yağmurlama şeklinde her gün sulanır. Fidelere ise belli aralıklarla doyasıya su verilir.

TOPRAK- GÜBRE

Yeşil bitkiler humuslu, kumlu, killi gevşek toprağı severler. Toprak iyice yanmış bol gübre ile güzelce işlenmelidir. Ağır topraklar çimlenmeyi ve gelişmeyi zorlaştırır. Hastalık riskini artırır.

HASTALIKLAR VE ALINACAK TEDBİRLER.

Tarım ilacı ne olursa olsun kullanılmamalıdır. Yapraklardaki ilaç artıkları yıkanmakla tamamen çıkmaz.

Yaprakların altına kümelenen siyah ve yeşil renkteki yaprak bitlerini önlemek için sık sık sabunlu su püskürtülebilir.

Salyangozlar için fidelerin etrafına az miktarda meşe odunu külü serpilir.

Yeşil sebzeler patates, meyve ağaçları gibi bitkilerden uzağa ekilir. Zira bu bitkilerden gelen zararlılar hastalık taşır.

Fazla sık tohum ekimi hastalığa sebep olur. Fidelerin aralarında yeterli mesafe bırakılmalıdır.

Yabani otlar büyümeden ayıklanmalıdır. Aksi halde hızla çoğalarak bitkileri boğar ve zararlılara yuva vazifesi görürler.

Aşırı rutubetten sakınılır. Sulama doyasıya, fakat belli aralıklarla yapılmalıdır.

Kaliteli ve hastalıklara dayanıklı tohum kullanılır.

Taze gübre kökleri yakar ve hastalık yapar. Kullanılmamalıdır.

Her yıl aynı yere ekim yapılmaz.

Bir Cevap Yazın