Yaratılış Harikası Uçan Balıklar

2
4625
Yaradılış Harikası Uçan Balıklar
Uçan Balıklar (Exocoetidae)

Bildiğimiz sıradan yüzen balığın özelliklerine aykırı gelebilecek şekilde yüzmenin dışında uçma becerisine de sahip olan uçan balıklar; Akdeniz, Atlantik, Büyük Okyanus ve sıcak iklim barındıran bölgelerin açık denizlerinde yaşarlar. Büyük yapıda ve kanat biçimindeki göğüs yüzgeçleriyle denizden 2 metre yüksekliğe ulaşabilen bu tür balıkların, havada 300–400 metre kadar yol alabilenleri de vardır.

50’ye yakın çeşidi bulunan uçan balıkların, büyük bir çoğunluğu okyanusta yaşar. İki ve dört kanatlı uçan balık ile Kaliforniya uçan balığı en ünlüleri arasındadır. Paraşüt tarzı büyüklükteki göğüs yüzgeçleriyle birkaç saniye süzülerek tekrar denize iniş yaparlar. Daha çok sıcak denizleri tercik etmektedirler. “Uçar balık” ya da “Tayyar balık” olarak da adlandırılırlar. Vücut şekilleri ile daha çok kefali andıran ve ebat olarak en büyükleri 45 cm ile Kaliforniya uçan balığıdır. Renkleri kahve ve griden beyaza doğru hoş bir renk tonlamasından oluşur. Uçuş özelliğindeki en büyük sırrı ‘V’ şeklindeki kuyruklarında saklarlar. Dişsiz balık türlerinden olmasıyla birlikte, bitki ve hayvani planktonlarla beslenirler. Nadir de olsa Türkiye’de Marmara ve Akdeniz de görülmüşlerdir. Daha çok sürü halinde dolaştıkları görülmüştür ve bu sırada ürkütülmek ya da orkinos gibi büyük balıkların kovalamacasına yem olmamak için sudan fırlayarak havada 60–120 metre kadar uçarlar. Kuşlar gibi gerçek bir uçuşa sahip olmasalar da gelişkin yüzgeçleriyle planör uçuşu gerçekleştirirler. Uçuş hızı kesildiğinde göğüs yüzgeçlerini kapatarak çoğunlukla göğüs üstü ve nadiren de baş üstü suya düşerler. Ürkütülmek haricinde geceleri sürü halinde uçuşlar yaparlar ve bu sırada karanlık nedeniyle balıkçı teknelerine düşenleri çok olmuştur.

Dört kanatlı olanlarında göğüs yüzgeçleriyle beraber gelişmiş karın yüzgeçleri de bulunur. Uçuşları ile birer yaratılış harikası olan bu balıklar, kovalamaca sonucu yaptıkları kurtuluş uçuşlarında çoğunlukla martılara yem olurlar. Daha kötüsü de yine balıkçılar tarafından yakalanarak orkinos ve kılıç balığı avında yem olarak kullanılırlar. Daha fazla bilgi için bkz. vikipedia

2 YORUMLAR

Bir Cevap Yazın