YAŞ ÇAYDA DESTEKLEME PRİMİ SİSTEMİ -ÇAYKUR, DESTEKLEMEDEN YARARLANAMAYAN ÇAY ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUNMASI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTI
RİZE (A.A) – Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (ÇAYKUR), dekara 2 bin kilogramlık destek sınırının aşılması nedeniyle desteklemeden yararlanamayan çay üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunması için çalışma başlattığı bildirildi.
ÇAYKUR Genel Müdürü Vekili Süleyman Pınarbaşı, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararına istinaden Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen 2010 yılı yaş çay ürünü fark ödemesi desteğinin 29 Mart 2011 itibariyle üreticilerin banka hesaplarına yatırıldığını anımsattı.
ÇAYKUR’un, prim desteğinin miktarı ve şekline karar veren bir organ olmadığını, sadece uygulamanın yürütülmesine personel ve kayıt sistemi ile destek veren bir kurum olduğunu vurgulayan Pınarbaşı, şunları kaydetti:
”Prim ödenmesinde aile içi ilişkilerden ve ‘yarıcılık’ sisteminden kaynaklanan bazı sorunlar yaşanmaktadır. Üreticilerin, birbirlerinin cüzdanlarına çay satması nedeniyle dekara 2 bin kilogramlık destek sınırı aşılabilmektedir. Ancak bu durumda aşılan kısım, destekten yararlandırılamamaktadır.”
Bu sorunun çözümü için bakanlıkla yazışma yapıldığını, alınan cevaplar doğrultusunda bakanlıkça verilecek karara esas olmak üzere bir dizi düzenleme yapılmasının planlandığını belirten Pınarbaşı, şöyle devam etti:
”Akrabalık derecesine bakılmaksızın, akrabalık ilişkilerinin nüfus kayıtlarıyla ispatlanması şartıyla ve akrabanın cüzdanına satılan çayın beyan edilmesi halinde, bu kişinin cüzdanına satılan çay, prim ödemesinde değerlendirmeye alınacak. Ayrıca, bölgemizde ‘yarıcılık’ sistemi yaygın olarak yapılmakta ve yarıcılık yapan kişi yaş çayı kendi cüzdanına satabilmektedir. Bundan dolayı prim sisteminin dışında kalan bölüm de yarıcılık durumunun muhtarlıktan alınacak bir ilmühaber ile belgelenmesi şartıyla değerlendirmeye alınacak. Bu işlemler 20 Mayıs tarihine kadar fabrikalara yazılı müracaatlarla tamamlanacak.”
Pınarbaşı, ÇAYKUR’un, mevzuatı çerçevesinde bölge ve ülke ekonomisine faydalı olacak şekilde verimlilik, karlılık ilkeleri doğrultusunda faaliyetlerini yürüttüğünü, ekonomik göstergelerinin, kurumun gerçek sahibi olan çay üreticilerine güven verecek düzeyde olumlu olduğunu dile getirerek, kurumun, müstahsil sorunlarını gidermek için bakanlık ile işbirliği halinde her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini kaydetti.