Yaz Patatesinde Gecikmeli Ekimler Devam Ediyor

0
950
yaz ekimi,patates,lokomatif aşırı yagış

Ödemiş tarımının lokomotif ürünlerinden patateste yaz ürünün ekimi aşırı yağışlar nedeniyle gecikti.

Ödemiş tarımının lokomotif ürünlerinden patateste yaz ürünün ekimi aşırı yağışlar nedeniyle gecikti. Ocak ayı ortalarında yapılması gereken ekimler toprağın yağış sonucu bir türlü tava gelememesi nedeniyle mart ayına kadar sarktı. Yağmurların azalmasını fırsat bilen üreticiler tarlalara girerken, yaz patatesinde ekimin yüzde 40 oranında azaldığı belirtiliyor.

Geçen yaz özellikle 5 kuruşun altına inen kilo fiyatıyla üreticisinin yüzünü güldüremeyen patateste üreticiler bu sezon öncesi temkinli duruyor. Daha az miktarda patatesin ekildiği belirtilirken, üreticiler patatesten ziyade yem bitkisi olarak değerlendirilen mısıra yöneliyor.

Buna karşın yağışların da biraz azalmasıyla üreticiler son bir hafta içerisinde patates ekimlerini hızlandırdı. Mart ayının ortalarına dek süreceği belirtilen ekim faaliyetleri öncesi üreticiler tarlalarını ekime hazırlıyor.
Bu sezon Ödemiş’te patates üretiminin azalmasının beklendiğini dile getiren ziraat mühendisi Özkan Akgün, “Bu yıl yaz patatesinde erken ekim olarak tanımladığımız ekimler yağışlar nedeniyle yapılamadı. Yağışlar Ocak ayı ortaları ile Şubat ayında tam 28 gün sürdü. Şiddetli yağışlar sonrası toprağın tava gelmesi gecikti. Daha önceleri dağ eteklerinden, Küçük Menderes kıyılarına doğru ekimler yapılırdı. Dağ eteklerinde Ocak ayı ile birlikte yaz patatesi ekilirken, ovanın içlerinde ekimler mart ayını bulurdu. Bu kez yağışın bol olması ekimleri geciktirdi. Son bir haftada arazilerde ekimler çok hızlandı. Ekim yapmayanlar da tarlalarını hızlı şekilde ekime hazırlıyorlar. Buna karşın üreticilerin patatesten uzak durduğunu görüyoruz. Bu yıl yaz patatesi ekimlerinde yüzde 40 oranında bir azalma söz konusu” dedi.

Önümüzdeki hafta ile birlikte ovada patates ekimlerinin tamamlanacağını da sözlerine ekleyen Akgün, “Mart ayının 15’inden sonra ekim yapılmıyor. Bu nedenle önümüzdeki hafta ekim faaliyetleri biter. Bu yıl erken ekim yapılamamasının avantajına değinecek olursak; erken ekimlerde bilindiği gibi Nisan ayında don riski vardı. Erken ekim yapılan patatesler Nisan ayındaki dondan etkileniyordu. Bu kez erken ekim olmadığından patateslerimiz Nisan ayındaki don olayından etkilenmeyeceklerdir. Örneğin geçen hafta iki gün üst üste yaşanan don olayında Ocak ayında erken ekim yapan üreticilerimiz son derece olumsuz etkilendi. Geciken ekimin dezavantajı ise havaların aniden ısınma ihtimali ile birlikte verimin düşük olması. Eğer havalar erken ısınırsa yumru büyümeleri olumsuz etkilenir, bu da verimin düşük olmasına yol açar. Bunun dışında gecikmeden dolayı zararlı ve hastalıklar da ürüne zarar verebilir. Geç ekim sonrası ürünlerin bir anda piyasaya sürülmesiyle üretici yine olumsuz etkilenebilir. Ama üretimin azalması geçen yılki krizin bir kez daha yaşanmama ihtimalini güçlendiriyor” şeklinde konuştu.

KAYNAK: tzymb.org.tr

Bir Cevap Yazın