‘Yemezler’ dediler, yedirtmediler

0
1056
'Yemezler' dediler, yedirtmediler

Çevre örgütü Greenpeace’in ‘Yemezler’ kampanyası ve gıda sektörünün önde gelen kuruluşlarının karşı çıkmasıyla 29 GDO’lu ürünün ithalatına kapı açacak başvuru geri çekildi.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF), 29 genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) ürünün gıda üretiminde kullanılması için yaptığı başvurudan vazgeçti. TGDF; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderdiği bir dilekçeyle 29 GDO gen başvurusunu geri çekti.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz; GDO konusunda kamuoyunda yaşanan karmaşanın bir an önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet ettiklerini belirterek, “kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları” çözecek adımların atılmasını talep ettiklerini ve başvuruyu geri çektiklerini vurguladı. Kopuz 29 genin onaylanması değil, tanımlanması için Biyogüvenlik Kurulu’na başvurduklarını da söyledi. Çevre örgütü Greenpeace bir süredir TGDF’nin gıda amaçlı GDO başvurusunu geri çekmesi için “Yemezler” kampanyası yürütüyordu. TGDF üyesi baklava üreticisi Karaköy Güllüoğlu, “Tüketicinin sağlığını hiçe sayan hiçbir kurumla işbirliği yapmayız” diyerek, TGDF üyeliğinden çekildiğini açıklamıştı.

Lider markalara teşekkür…
Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç TGDF’nin kararı sonrası yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Türkiye’nin tüm gıda ve içecek firmalarını barındıran federasyonun aldığı bu karar, tarihi bir adım. Halkın GDO hassasiyetini TGDF’ye ileten, başta Ülker ve Karaköy Güllüoğlu olmak üzere Sana, Eti, Algida ve Nestle gibi TGDF bünyesinde yer alan firmalara sağduyulu tavırlarından dolayı teşekkür ederiz. Federasyonun açıklamasından, söz konusu başvuruların, ürünlerinde GDO kullanmak amaçlı değil, sadece istemsiz GDO bulaşıklığından kaynaklanan sıkıntılara bir çözüm bulma çabası olduğunu anlıyoruz.

Bu konuda en büyük başarı, hassasiyetini aktif olarak dile getiren halkın. TGDF’nin takdirle karşıladığımız bu kararı çok anlamlı. GDO’suz Türkiye yaratmak için sıra, GDO’ya karşı olduğunu açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’de.”

3 GDO’lu ürüne ön izin çıkmıştı

TGDF’nin yaptığı başvurunun ilk değerlendirme sonuçlarına göre, 21 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kanola, 1 çeşit şeker pancarı ve 1 çeşit patates olmak üzere 29 çeşit GDO’lu üründen 3’üne izin yolu gözükmüştü. Biyogüvenlik Kurulu komite raporlarında gıda amaçlı 21 GDO’lu mısır çeşidinin ithalatına izin verilmesi riskli görülürken 3 GDO’lu soya çeşidinin yalnızca tam rafine yağ elde etme amacıyla kullanılması şartıyla ithal edilebileceği kararı verilmişti.

Komite kararı Biyogüvenlik Kurulu tarafından kabul edilip Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylandığı takdirde Türkiye ilk kez gıda amaçlı GDO’lu ürün ithaline başlayacaktı.

24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olan TGDF, 2000 yılından bu yana sektörün en büyük sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteriyor. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, yaptığı açıklamada yasal altyapının bir an önce netleştirilmesi ve sektörün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önemine işaret etti.

Milliyet

Bir Cevap Yazın