Yeni Mantar Türleri Bulundu

0
1270
şapkalı bitki

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nce yürütülen, “Türkiye’nin En Büyük Mantar Araştırma Projesi tamamlandı”. Araştırma, dört yıl boyunca sonbahar ve ilkbahar aylarında Muğla, Antalya, Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Kilis, Burdur ve Isparta’da yapıldı. Varlığı doğal yayılış alanlarıyla birlikte tespit edilen 364 çeşit yabani mantar türünden 66′sı Türkiye’de ilk defa, biri ise dünyada ilk defa ve yeni olarak kaydedildi. Yeni türlerin, önümüzdeki tarihlerde yapılacak bilimsel kongrelerde bilim dünyasına duyurulacağı açıklandı.

Ula Ali Koçman Meslek Yüksekokulu Mantarcılık Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halil Solak yürütücülüğünde Bilimsel Araştırmalar Projeleri Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Mustafa Işıloğlu, Yrd. Doç. Dr. Hakan Allı, Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erbil Kalmış, Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. Fatih Kalyoncu ve iki uzmandan oluşan yedi kişilik ekip, “Akdeniz Bölgesinin Makrofungus Florasının Belirlenmesi, Fungaryum ve Misel Koleksiyonlarının Oluşturulması” isimli TÜBİTAK Mantar Araştırma Projesi’ni hayata geçirdi. Doç. Dr. Solak, yaptığı açıklamada, “Tespit edilen mantar türlerinden 31 adedinin misel koleksiyonu oluşturularak (tohumun çimlendirildikten sonraki ipliksi yapısı), Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü’nde saklanmaktadır. Bu mantarların özütlerinin hangi bakteriler üzerinde etkili olup olmadığı ve antioksidan etkilerinin varlığı üzerine araştırmalarıyla bazı mantarların kültüre alınma çalışmaları devam etmektedir” dedi.

Solak, Akdeniz Bölgesi’nde kendiliğinden yetişen, yenebilen veya zehirli mantarların, ihraç edilebilecek ticari, doğal ve kültüre alınabilecek mantarların, ayrıca eczacılık fakültesi için ilaç etkisi olabilecek potansiyel doğal mantarların araştırılmasına materyal ve zemin hazırlandığını söyledi.

Bir Cevap Yazın