Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda ülkemizde yeni projelere imza atılmaya devam ediliyor. Türkiye’nin ilk parabolik oluklu konsantre güneş enerjisi santrali için çalışmalar başladı!
Doğayı kirletmeyen çevreci yapısı ile yaşam boyunca kalıcı olarak tüketilmesi mümkün olmayan yenilenebilir enerji kaynakları, her geçen gün artan enerji tüketimi ile günümüzde çok daha fazla önem kazandı.
Ülkeler enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayacağı tarihleri şimdiden belirleyerek yol haritalarını çizerken, enerji ihtiyacımıza kıyasla halen oldukça yetersiz olsa da, ülkemizde de özellikle güreş enerjisi santralleri ile bu alanda çalışmalar yürütülmeye devam ediliyor.
PV sistemlere karşı oldukça güçlü bir alternatif haline gelen, CSP veya bir diğer adıyla Konsantre Güneş Enerjisi Santralleri‘nden ilkinin ( parabolik oluklu ) ülkemizde faaliyete geçmesi için çalışmalar başlatıldı.
Parabolik oluklu konsantre güneş enerjisi santrali!
Kula Mühendislik ve Elo Solar Enerji isimli iki Türk şirket tarafından projesi yürütülen ve Balıkesir’in Bandırma ilçesine kurulması planlanan Türkiye’nin ilk parabolik oluklu konsantre güneş enerji santrali için gerekli izinlerin alınması konusunda resmi başvurular yapıldı.
1 MW’lık santralin yıllık elektrik üretiminin yaklaşık 3.500.000 KW olması planlanırken ve yetkililer bunun normal bir PV santralin üreteceği yıllık 2.000.000 KW elektriğin oldukça üzerinde olduğunu özellikle vurguluyor.
Başlı başına bir santral olarak bir arazi üzerine ve konut, iş yerleri gibi yerlerin çatısına da kurulabilen CSP güneş enerjisi santralleri, bu şekilde bir yandan enerji üretirken, diğer yandan binanın ısınma, soğutma ve sıcak su ihtiyacının karşılanmasına imkan tanıyor.