Yiyecek miyiz, yakacak mıyız?

0
1015
Yiyecek miyiz, yakacak mıyız?

TZOB Başkanı Bayraktar, gıda fiyatlarının fevkalade yükseldiği,1 milyar insanın aç olduğu ortamda biyoyakıt konusuna dikat çekerek, “O zaman bir tercihle karşı karşıyayız, gıda mı biyoyakıt mı?” diye sordu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ürünlerinin, gıda yerine biyoyakıt üretiminde kullanılmasına ilişkin “Gıda fiyatlarının fevkalade yükseldiği ve 1 milyar insanın aç olduğu bir ortamda, artık gıda mı, biyoyakıt mı karar vermemiz lazım. İnsanlar yakıtsız yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, dünyada gıda fiyatlarının yükseldiğine işaret ederken, bunun sadece küresel ısınmaya bağlı olmadığını, dünyada hızlı bir şekilde biyoyakıt üretiminin devam ettiğini bildirdi.

Birçok ülkenin biyoyakıt kullanmaya başladığını ve ABD, Çin, Brezilya gibi bir çok ülkede önemli yatırımlar yapıldığını belirten Bayraktar, biyoyakıtın ham maddesinin de tarım ürünleri olduğunu söyledi.

Gıda fiyatlarının fevkalade yükseldiği bir ortamda 1 milyar insanın aç olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “O zaman bir tercihle karşı karşıyayız, gıda mı biyoyakıt mı? Bizim tabi kanaatimiz şu; insanlar yakıtsız yaşayabilir ama gıdasız yaşayamaz” ifadesini kullandı.
Biyoetanol üretiminin 2003-2010 döneminde yüzde 196 arttığına dikkati çeken Bayraktar şunları kayd
etti:
“Biyoetanol yapımında kullanılan ürünlere baktığımızda aynı dönemde mısır üretimi yüzde 31 artmış, şeker üretimi yüzde 16,3 artmış. Biyodizel üretim artışlarına baktığımızda 2006-2010 yılları arasında üretimde yüzde 358 artış var. Biyodizel yapımında kullanılan ürünlerin artışına baktığımızda ise soya üretiminin yüzde 17,8 oranında artığını, buna karşılık kanolanın da yüzde 25 civarında arttığını görüyoruz. 2008-2011 arasında fiyatları değerlendirdiğimizde soyanın yüzde 110 civarında, mısırın yüzde 178 arttığını, buğdayın yüzde 120 arttığını, şekerin yüzde 150 arttığını görüyoruz. Burada biyoyakıt üretiminin talep yaratmasının çok etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu sürdürülemez bir durumdur.
Dünyada petrol fiyatlarına baktığımızda ise 2004 yılında varili 69 dolar olan petrol 2010 yılında 80 dolara gelmiş. Ama ürün fiyatlarına baktığımızda 111 dolar olan mısır fiyatı 2010 yılında 292 dolara yükselmiş, buğday fiyatlarına baktığımızda 161 dolar olan buğday fiyatı dünya piyasalarında 330 dolara ulaşmış. Ürün fiyatlarının petrol fiyatlarının yanında çok hızlı bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu tehlikeye işaret ediyoruz.”
Dünya gıda fiyatlarındaki bu artışın Bileşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yakından takip edildiğini anlatan Bayraktar, örgütün, 1 milyar insanın aç olduğuna ve özellikle gelir seviyesi düşük olan insanların bu süreçte gıdaya ulaşımındaki zorluklara da işaret ederek bir eylem planı hazırladığını belirtti.
Bayraktar, bu eylem planına kendilerinin de destek verdiğini ifade etti.

Dünya

Bir Cevap Yazın