Yoğurt Fiyatı Arttı, Tavuk ve Sebze Fiyatı Düştü

0
1176
Yoğurt Fiyatı Arttı, Tavuk ve Sebze Fiyatı Düştü

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğinin Tarımsal Ürün ve Gıda Fiyatları Raporuna göre, son bir ayda yoğurtta yüzde 30,95, salçada yüzde 21,43, tereyağında yüzde 21,16, kuru kayısıda yüzde 17,65, pirinçte ise yüzde 16,67 fiyat artışı gerçekleşti- Tavuk eti fiyatı son bir ayda yüzde 5, taze sebze fiyatları ise yüzde 25 düştü- Genel Başkan Kiraz: “Gıda fiyatlarındaki artış çiftçiye yansımıyor, aracılar kat kat kar elde ediyor. Çözüm noktasında regülasyon görevi yapacak kurumlar Toprak Mahsulleri Ofisi, Et ve Süt Kurumu, üretici birlikleri, ürün satış kooperatifleri daha aktif politikalar uygulamalı”

SEVAL OCAK ADIYAMAN – Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliğinin Tarımsal Ürün ve Gıda Fiyatları Raporuna göre, son bir ayda yoğurtta yüzde 30,95, salçada yüzde 21,43, tereyağında yüzde 21,16, kuru kayısıda yüzde 17,65, pirinçte ise yüzde 16,67 fiyat artışı gerçekleşti.

Ankara, İstanbul ve İzmir’deki toptan satış hallerinden alınan fiyatlara ortalama yüzde 15 perakende satış karı eklenmesiyle belirlenen fiyatlara göre, özellikle ramazanın yaklaşmasıyla gıda fiyatlarında artış oldu. Fiyatı en çok artan ürün son bir ayda yüzde 30,95 ile yoğurt, son bir yılda yüzde 123,68 ile kuru fasulye oldu.

Salça ve tereyağı fiyatında aylık yüzde 20’nin üzerinde artış gerçekleşirken, bu oran toz şekerde yüzde 19,4, kuru kayısıda yüzde 17,65, pirinçte yüzde 16,67, sütte yüzde 15,15, beyaz peynirde yüzde 10,5, yumurtada yüzde 15 oldu.

Et fiyatlarında da yıllık ve aylık değişimler görüldü. Buna göre dana eti fiyatı yıllık yüzde 13, aylık yüzde 0,3 yükselirken, tavuk eti fiyatı son bir yılda yüzde 1,5, son bir ayda yüzde 5 düştü.

Öte yandan taze meyve fiyatları yıllık yüzde 32, aylık yüzde 14,75 artış gösterirken, taze sebze fiyatlarında yıllık yüzde 2, aylık yüzde 25 düşüş gerçekleşti.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Başkanı Fehmi Kiraz, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin geçen yıl ekim ayından bu yıl nisan ayına kadar bölgelere göre değişiklik göstermekle birlikte yüzde 40 daha az yağış aldığını anımsattı. Özellikle hububatta Türkiye genelinde yüzde 25 azalma öngörüldüğünü belirten Kiraz, buğdaydan üretilene bağlı ürünler olan bulgur, un, ekmek ve unlu mamullerde fiyat artışı beklendiğini söyledi.

Fehmi Kiraz, “Son dönemde görülen yağış rejimi, dünya fiyatları ve stokçu-aracı kurnazlıkları fiyatlar üzerinde dalgalı bir seyir izlettiriyor. Gıda fiyatları artışı yüksek olsa da artış oranı çiftçiye yansımıyor, aracılar kat kat kar elde ediyor. Çözüm noktasında regülasyon görevi yapacak kurumlar olan Toprak Mahsulleri Ofisi, Et ve Süt Kurumu, üretici birlikleri, ürün satış kooperatifleri daha aktif politikalar uygulamalı” diye konuştu.

Birliğin raporuna göre bazı gıdaların fiyatları, aylık ve yıllık değişim oranları şöyle:

20062014161451

Bir Cevap Yazın