Hükümet, kuraklık nedeniyle fiyat artışına hazırlanan spekülatörlere karşı ithalat silahını çekti. 4.2 milyon ton ithalat izni alan TMO piyasaya gerektiği durumda müdahale edebilecek. Sektör yetkilileri ise kararı çok yerinde buldu.
Yaşanan kuraklık nedeniyle, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek isteyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ithalat silahını çekti. Mayıs sonundaki hasadın ardından yeni sezonu açacak olan tarım sektöründe kuraklık nedeniyle ürün sıkıntısı yaşanacağı tahmin ediliyor. Yeterli yağışı alamayan bölgelerde hububat ürünlerinin yeni sezonda yüzde 15-20 oranın yükselmesi bekleniyor.
Beklenti yüzde 15 düşüş
Rekoltenin düşük olması, sektörde spekülatörlerinde iştahını kabartıyor. Fiyat artışını öngörülmesi nedeniyle TMO’ya sıfır gümrükle 2.5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa, 500 bin ton mısır ve 200 bin tonu pirinç olmak üzere toplamda 4.2 milyon ton hububat ithalatı izni verildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin “Önümüzdeki yıl kuraklık sebebiyle rekoltede yüzde 15-20 oranında yani 4 milyon tona yakın bir azalma olacaktır. Bunu dengelemek adına alınmış bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi. Alınan kararın yeni sezonun açılışı ile birlikte fiyatların artmasına yönelik olduğunu belirten Yetkin şöyle devam “İthal edilecek 4.2 milyon ton hububat piyasada regülasyon görevi görecektir” diye konuştu.
Reis: Önce tedbir alındı
Reis Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis de TMO’ya verilen ithalat izni ile ilgili olarak: “Böyle büyük bir oranda ithalat izni verilmesi oldukça yerinde bir karar. Elinde böyle güçlü bir silahı bulunan TMO, bunu herhangi bir spekülatif fiyat artışında kullanabilir. Buna önceden tedbir alma da denebilir” dedi. Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise tedbir olarak alınmış olan bu kararın gerektiği durumda kullanılabileceğini belirterek “Üreticinin aleyhine bunun kullanacağını tahmin etmiyorum” dedi.