Zararlılarla Mücadelede Fiziksel Savaş Yöntemleri

0
2638
zararlılara karşı mücadele

FİZİKSEL SAVAŞ
Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik çalışmalara fiziksel savaş denir. Fiziksel savaş büyük alanlarda kullanılmayıp daha ziyade kapalı ve küçük alanlarda (sera ve ambarlarda ) kullanılmaktadır.

Fiziksel savaş yöntemlerinden biri olan yüksek sıcaklık birçok canlı ve zararlılar için öldürücüdür. Yüksek sıcak hava depolanmış ürünlerdeki zararlılar için kullanılır. Yüksek sıcak su yumru, kök, soğan gibi toprak altı organları veya çelik fidan gibi bitki materyali üzerinde bulunan böcek, nematod ve akarlar için kullanılır.

Kaynar su ve su buharı fidelik ve seralarda ekimden önce toprakta bulunan zararlıları öldürmek amacı ile kullanılır. Elektromanyetik enerji mikro dalga veya kızıl ötesi ışın ile depo zararlılarına karşı kullanılır.

Düşük sıcaklık böceklerin yaşama ve çoğalma faaliyetlerini azalttığı ve durdurduğu için zararlılara karşı kullanılabilir. Yine yakma, su altında bırakma, suya daldırma, ışık ve renkten yararlanma, sesten yararlanma, radyasyondan yararlanma gibi bir çok fiziksel savaş yöntemleri mevcuttur.

Bazı böcek türleri özellikle ambar zararlıları % 50 nemin altıdaki nem oranlarında yaşayamaz ve faaliyet gösteremezler. Depo ve ambar zararlılarına karşı CO2, 02 ve Azot gazlarını depo ve ambarlara vererek böcekleri fiziksel yolla öldürülür.

Radyasyondan yararlanmada ise böceklerin kısırlaştırması veya öldürücü etkisinden yararlanılır. Kısırlaştırma daha çok erkek bireylerin üzerinde uygulanır. Daha sonra kısırlaştırılmış birey doğaya bırakılır. Yurdumuzda İzmir-Çeşme’de Akdeniz meyve sineği, Kiraz sineği, Elma iç kurduna karşı bu uygulamalar yapılmış başarılı sonuçlar alınmıştır

www.etarim.net

Bir Cevap Yazın